Intră acum și în grupul de
32 de profesori care predau la şcoli speciale pentru copii cu deficiențe de auz, din opt țări precum Finlanda, Franţa, Norvegia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Slovacia și România participă în perioada 21-25 noiembrie 2011, la Grupul Şcolar Bivolărie din Vicovu de Sus, la o întâlnire de lucru, în cadrul proiectului european HIPEN.
La deschiderea lucrărilor, care a avut loc marţi la Grupul Şcolar Bivolărie a participat administratorul public al judeţului Suceava, Irina Vasilciuc, care a transmis salutul preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur și a prezentat modul în care CJ Suceava asigură funcționarea unității de învățământ precum și prioritățile pentru 2012.
“Suntem preocupaţi ca în fiecare an pe care îl deschidem să asigurăm absolut tot ce trebuie pentru ca această şcoală să functioneze în parametri normali, să fim alături de colectivul deosebit de profesori ai acestei unităţi educaţionale, să asigurăm tot ce trebuie pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor demarate aici.
În ceea ce priveşte infrastructura unităţii de învăţământ, am încercat ca finanţarea să fie făcută în aşa fel încât să se poată efectua atât lucrările de reabilitare cât şi cele de modernizare, după caz, şi ne gândim ca pentru anul viitor să abordăm şi alte surse de finanţare, poate provenind de la Uniunea Eurepeană, care să completeze şi să susţină financiar capacitatea de funcţionare a întregului aparat al şcolii”, a declarat Irina Vasilciuc.
Din România participă două unități școlare la proiectul educaţional HIPEN: Grupul Şcolar Bivolărie și Liceul pentru Deficienţi de Auz din Cluj. Aceasta este a III-a întâlnire în cadrul acestui proiect cu profesionişti în surdopedagogie. Discuţiile se vor centra pe implicarea comunității în integrarea persoanelor deficiente de auz în societate.
HIPEN este o reţea europeană a specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul deficienţei de auz. În august 2007, reprezentanţii instituţiilor partenere HIPEN, au semnat „Memorandum of Understanding”, acord ce reglementează modul în care funcţionează reţeaua.
Grupul Şcolar Bivolărie a fost primit ca nou membru al HIPEN la Adunarea Generală HIPEN, in 2010, care a avut loc la Kremnica, în Slovacia și a reunit profesionişti din 9 ţări (Norvegia, România, Polonia, Franţa, Cehia, Slovacia, Finlanda, Ungaria, Franţa), care lucrează cu persoane cu probleme auditive.
În cadrul întâlnirii organizate la Kremnica s-au aprobat aplicaţiile de aderare depuse de instituţiile pentru deficienţi de auz care doresc să devină membri ai reţelei HIPEN, s-au identificat elementele comune, diferenţele şi priorităţile în ceea ce priveşte membrii reţelei HIPEN, s-a prezentat şi comparat situaţia existentă, pentru fiecare ţară în ceea ce priveşte copiii/elevii cu deficienţe de auz şi asociate – abordându-se în acest sens subiecte privind modul de organizare a activităţii instructiv – educative (curriculum, metode de reabilitare utilizate) şi au fost realizate prezentări ale activităţii şi expertizei proprii de către fiecare instituţie prezentă.
Intră acum și în grupul de