Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților face precizări legate de neparticiparea PS Nectarie de Bogdania la hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei: A acceptat invitația IPS Teofan la hramul Mănăstirii Durău


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a adus, vineri seara, clarificări oficiale pentru a risipi confuziile generate de informațiile publicate privind neparticiparea Preasfințitului Nectarie de Bogdania, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, fost stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, la hramul mănăstirii pe care a condus-o.

Astfel, într-un comunicat de presă, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților susține că publicația locală ce a publicat aceste informații a fost, nu de puține ori, subiectul unor critici legate de acuratețea sau tendențiozitatea informațiilor prezentate despre Biserica din Bucovina și clericii săi, ceea ce a dus, în unele cazuri, la tulburare în rândul credincioșilor.

Potrivit documentului citat, Preasfințitul Nectarie de Bogdania este Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, aflat sub ascultarea Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscop al Chișinăului și Exarh al Plaiurilor.

 Jurisdicția sa se limitează la eparhia pentru care a fost hirotonit, fără atribuții în alte eparhii, precum Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În ziua hramului Mănăstirii Sihăstria Putnei, Preasfințitul Nectarie a fost invitat și delegat de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, să participe la slujba de hram a Mănăstirii Durău, invitație căreia i-a dat curs. De asemenea, Preasfinția Sa nu a solicitat binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru a sluji la Sihăstria Putnei și nici nu i s-a interzis participarea.

În ședința sa din 27 martie 2025, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat Decizia de atribuții a Preasfințitului Nectarie, care detaliază responsabilitățile sale exclusiv în cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului. Printre acestea se numără oficierea slujbelor în Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, coordonarea Sectorului Exarhat al mănăstirilor, supravegherea Cancelariei Centrului Eparhial, organizarea cursurilor pentru clerici, construcția caselor parohiale și multe alte sarcini administrative, liturgice și pastoral-misionare specifice eparhiei sale. Aceste atribuții demonstrează că Preasfințitul Nectarie are un rol bine definit și încărcat în Arhiepiscopia Chișinăului, fără a implica alte eparhii, decât în caz de delegare expresă.

Dacă Preasfinția Sa ar dori să slujească în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ar urma procedura stabilită de Sfântul Sinod, solicitând aprobarea chiriarhului locului, așa cum este practica obișnuită în Biserica Ortodoxă Română, se mai arată în comunicat.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a recomandat pe această cale credincioșilor și celor interesați de viața Bisericii să se informeze din surse oficiale și de încredere, precum Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care rămâne deschis pentru a oferi clarificări. Astfel, se dorește evitarea confuziilor și promovarea unității și adevărului în comunitate.


Intră acum și în grupul de