Intră acum și în grupul de
La iniţiativa autorităţilor sucevene şi a Muzeului Bucovinei, în muzeul de istorie al oraşului Siret ar putea fi amenajat un Muzeu de Istorie al Evreilor din Bucovina. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, acest muzeu ar fi primul de acest fel din România, iniţiativa fiind deja apreciată de Comunitatea Evreilor din judeţul Suceava.
Şeful administraţiei judeţene a explicat, vineri, că acest muzeu urmează să fie amenajat în clădirea în care funcţionează acum Muzeul de Istorie din Siret, din subordinea Muzeului Bucovinei şi care prezintă o expoziţie permanentă legată de curţile domneşti din Moldova, care este însă perimată şi neinteresantă. Preşedintele CJ Suceava a arătat că această clădire este situată în centrul civic al oraşului Siret, în apropierea celor două cimitire evreieşti din oraş.
Potrivit lui Flutur, Muzeul de Istorie al Evreilor din Bucovina ar urma să deţină o expoziţie permanentă care să prezinte momente, începând cu venirea evreilor în această zonă în secolul XV şi până după cel de-al doilea război mondial. În curtea interioară a acestui muzeu ar urma să fie construit un Memorial al Holocaustului Evreilor din Bucovina, gândit ca un zid neregulat din cărămidă pe care să fie înscrise numele victimelor bucovinene. El consideră că realizarea acestui muzeu ar reprezenta un act de reparaţie morală şi istorică. Preşedintele CJ Suceava a mai spus că, în prezent, caută surse de finanţare pentru acest proiect.
Actualul Muzeu de Istorie din Siret, care a fost iniţial o locuinţă particulară construită în 1895 are o suprafaţă de 462 de mp, cu 14 camere şi o curte exterioară de aproape 1.300 de mp. Clădirea nu este racordată la reţelele de apă şi canalizare şi a fost afectată de alunecări de teren din imediata apropiere.
Intră acum și în grupul de