Intră acum și în grupul de
Cincisprezece ingineri, angajați ai companiei Delgaz Grid, au absolvit cursurile „Academiei Inginerilor”, un program realizat în baza unui parteneriat între Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) și compania de distribuție, parte a grupului E.ON. Cursurile, care au vizat trei specializări, s-au derulat în perioada octombrie 2023 – aprilie 2025, programa de studiu fiind elaborată de profesori ai USV și experții Delgaz Grid, pe baza cerințelor specifice noilor calificări cerute de tranziția la rețele inteligente.


În cadrul parteneriatului a fost dezvoltat curriculum pentru următoarele specializări:
SMART GRID: Stații și Posturi de transformare – a urmărit aprofundarea unor teme din domeniul aparatelor de comutație (întrerupătoare, separatoare telecomandate și reclosere), fiabilitatea, mentenanța și verificarea acestora, dar și din domeniul transformatoarelor clasice și uscate, electronicii de putere, instalațiilor de tratare a neutrului, serviciilor interne de curent alternativ și curent continuu, sistemelor de backup inteligente, sistemelor SCADA și protecțiilor.
SMART GRID: LEA și LES – cursanții și-au consolidat cunoștințele referitoare la liniile electrice clasice, atât cele aeriene cât și cele în cablu și au acumulat cunoștințe noi referitoare la linii electrice cu superconductoare, sisteme de control și automatizare a distribuției, sisteme de monitorizare și mentenanță predictivă (IoT), defectoscopie, profilaxie, boostere, compensatoare statice de putere reactivă, bobine de reactanță, servicii de echilibrare a rețelei și simularea regimurilor de funcționare pentru rețelele de medie și înaltă tensiune folosind platforme software specializate.
SMART GRID: Smart City și Smart House – tematica a fost orientată spre integrarea vehiculelor electrice, surselor regenerabile și a generării distribuite în rețelele electrice de distribuție, inclusiv stocarea energiei, ținând cont de evoluția către surse și rețele inteligente. Prin exploatarea tehnologiilor inovatoare de monitorizare și control, rețelele inteligente facilitează asimilarea surselor de energie distribuită și permit consumatorilor să participe direct la gestionarea energiei în calitate de prosumatori. Se creează, astfel, premisele extinderii surselor de medie și mică putere din surse regenerabile și producerea energiei cât mai aproape de locul de consum.
Cele trei specializări se regăseau anterior în diverse cursuri din oferta educațională a USV, însă parteneriatul cu Delgaz Grid a oferit ocazia potrivită pentru a elabora un plan de formare profesională unitar, care să asigure formarea unor specialiști de nișă pe specializări dedicate și să răspundă cerințelor pieței muncii în ceea ce privește automatizarea și digitalizarea rețelelor de distribuție.
Cristian SECOȘAN, Director General Delgaz Grid, evidențiind relevanța cursurilor organizate de USV, a menționat: „Peste 90% din rețeaua noastră de distribuție este digitalizată și avem nevoie de specialiști care să o opereze și să o dezvolte în continuare. Colaborarea cu USV a adus o nouă serie de specialiști ce completează echipele deja specializate în rețele inteligente. Mulțumesc partenerilor noștri de la USV și colegilor din Delgaz Grid pentru implicare în acest proiect, îi felicit pe absolvenți și le doresc mult succes în carieră”.
Semnificațiile parteneriatului cu una din cele mai importante companii din domeniul energetic au fost subliniate de domnul prof. univ. dr. Mihai DIMIAN, Rectorul USV: „Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are realizări notabile în cercetarea științifică, inclusiv în domeniile energetic şi electric, participând ca lider şi partener la contracte de cercetare dezvoltare, naționale şi internaționale, finanțate prin competiție. Cursul „Academia Inginerilor”, conceput împreună cu experții Delgaz Grid, se înscrie în nota colaborărilor de succes cu acest partener foarte apropiat, devenit de acum tradițional.
Apreciem intensa colaborare cu Delgaz Grid, ai cărei beneficiari sunt în primul rând studenții noștri, în cadrul parteneriatului realizându-se practica de specialitate, variate internship-uri, angajarea unui număr semnificativ de absolvenți ai USV, preluarea unor teme din sfera de interes a companiei şi aprofundarea lor, realizarea unor lucrări de licenţă, masterat şi doctorat cu subiecte de interes în domeniul energiei”.
Intră acum și în grupul de