Elevi din Suceava au participat la „LHCb@InternationalMasterclasses 2025” alături de cercetători de la CERN


Intră acum și în grupul de

România a marcat o nouă etapă în colaborarea sa cu Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) prin organizarea ediției 2025 a evenimentului „LHCb@InternationalMasterclasses”. Inițiativa, susținută de cercetători de la CERN Geneva, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele, Ilfov, și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu LHCb Collaboration și International Particle Physics Outreach Group, a adus știința de vârf mai aproape de elevii de liceu.

Evenimentul s-a adresat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și a reunit 40 de participanți din 12 unități școlare din județul Suceava, printre care Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, dar și colegii din Fălticeni, Rădăuți, Solca, Siret și Vicovu de Sus. Tinerii au avut oportunitatea de a explora mediul de cercetare de la CERN, platforma Măgurele și Universitatea din Suceava.

Pe parcursul zilei, elevii au participat la cursuri despre particule elementare și au analizat date reale colectate în cadrul experimentului LHCb, unul dintre cele mai importante proiecte de fizică a energiilor înalte de la CERN. Activitatea s-a încheiat cu o videoconferință în care participanții au discutat rezultatele lor cu cercetători de la CERN și cu elevi din alte centre universitare implicate în program, precum Franța, Germania și Ucraina.

„LHCb@InternationalMasterclasses 2025” a oferit elevilor din Suceava o experiență unică, punând bazele unei mai bune înțelegeri a fizicii particulelor și inspirându-i să urmeze o carieră în domeniul cercetării științifice.


Intră acum și în grupul de