Președintele Gheorghe Șoldan la bilaterala de la Cernăuți: Autostrada A7 trebuie să ajungă cât mai repede la Siret


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a atras atenția asupra importanței cruciale a infrastructurii rutiere în dezvoltarea relațiilor transfrontaliere România–Ucraina, în cadrul unei întâlniri bilaterale care a avut loc miercuri, la Cernăuți. Alături de vicepreședintele Stelian Simerea, Șoldan a participat la discuții organizate de Administrația Regională de Stat Cernăuți și Agenția de Stat pentru Reconstrucție și Dezvoltarea Infrastructurii din Ucraina, găzduite de Universitatea Națională „Iurii Fedkovici”.

Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt din ambele țări, printre care ministrul adjunct ucrainean Serhiy Derkach, secretarul de stat român Ionel Scrioșteanu și ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula. Subiectele centrale au vizat modernizarea punctelor de trecere a frontierei existente și deschiderea unora noi, trei dintre acestea – Climăuți – Bila Krynytsia, Izvoarele Sucevei – Shepit și Ulma – Ruska – având impact direct asupra județului Suceava.

Un punct cheie al discuțiilor a fost extinderea Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus pentru traficul de mărfuri. În acest context, Gheorghe Șoldan a subliniat că această inițiativă nu poate fi realizată fără construirea drumului de legătură către viitoarea Autostradă A7, care „trebuie să ajungă cât mai repede până la Siret”. „Nu poți conecta două țări fără drumuri bune. Autostrada A7 este un obiectiv strategic! Între timp, trebuie să ne asigurăm că traficul greu nu sufocă drumurile existente din județ, deja suprasolicitate. Trebuie să gândim în perspectivă și să construim inteligent. Dacă ne dorim dezvoltare, fluidizare a traficului, a schimbului de mărfuri, trebuie să începem cu infrastructura”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Întâlnirea a pus, de asemenea, accent pe consolidarea parteneriatelor transfrontaliere și accesarea fondurilor europene pentru proiecte comune de infrastructură. Delegația română, din care au mai făcut parte reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, CNAIR, Autorității Vamale și Poliției de Frontieră, a evidențiat angajamentul pentru o coordonare administrativă eficientă cu partea ucraineană.


Intră acum și în grupul de