DSP Suceava: Atenție la excesele alimentare și siguranța preparatelor de Paște!


Intră acum și în grupul de

În apropierea Sărbătorilor Pascale, directorul executiv al DSP Suceava, Daniela Odeh, a transmis o serie de recomandări importante pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare și alte probleme de sănătate asociate cu excesele alimentare.

Alegeți cu grijă locul de unde cumpărați alimentele

Evitați cumpărăturile de la vânzători ambulanți și alegeți doar magazine și piețe autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții igienice, avizate sanitar-veterinar. Atenție deosebită trebuie acordată valabilității produselor, în special celor perisabile precum lactatele, ouăle sau carnea.

Depozitare și preparare corectă

Produsele perisabile trebuie păstrate în frigider, la temperaturile recomandate pe ambalaj. Înainte de prepararea alimentelor, este esențială respectarea strictă a igienei personale și a suprafețelor de lucru. Alimentele trebuie gătite suficient pentru a distruge eventualii agenți patogeni. Pentru preparate precum salatele cu maioneză sau prăjiturile cu cremă, folosiți doar ouă proaspete.

De asemenea, se recomandă evitarea contactului între alimentele crude și cele deja gătite, precum și excluderea din procesul de preparare a persoanelor cu leziuni sau infecții ale pielii.

Moderație în consumul alimentelor tradiționale

După o perioadă de post, este recomandat ca produsele de origine animală să fie reintroduse treptat în alimentație. Ouăle nu ar trebui consumate în cantitate mai mare de două pe zi, iar vopseaua pentru ouă trebuie să fie avizată de Ministerul Sănătății. Carnea de miel trebuie consumată cu moderație și combinată cu legume proaspete. Alternativ, se pot consuma carne de pui sau pește, care sunt mai ușor digerabile.

Evitați prăjelile și optați pentru prepararea la cuptor sau grătar. Dulciurile și alcoolul trebuie consumate cu responsabilitate, iar după mesele bogate se recomandă mișcare, nu repaus total.

Riscurile exceselor

Consumul în exces de carne, ouă, dulciuri sau alcool poate duce la probleme precum:

  • tulburări digestive (greață, balonare, diaree),
  • crize de ulcer,
  • afecțiuni ale colecistului,
  • chiar infarct miocardic sau tulburări de ritm cardiac.

În cazul apariției acestor simptome, se recomandă prezentarea de urgență la medic.

Asistența medicală va fi disponibilă în regim de urgență prin Unitățile de Primiri Urgențe și Centrele de Permanență din județ, inclusiv în localitățile Ipotești și Straja. Serviciile oferite sunt gratuite și accesibile tuturor, indiferent de statutul de asigurat și indiferent pe lista cărui medic de familie sunt înscrise, a precizat Daniela Odeh.


Intră acum și în grupul de