Intră acum și în grupul de
Vicepreședinții Consiliului Județean Suceava, Nicolae Robu și Stelian Simerea, au participat marți, 22 aprilie 2025, la Solonețu Nou, la ceremonialul „Împărțirea cu oul sfințit”, o tradiție poloneză adusă în Bucovina de emigranții polonezi în urmă cu secole. Evenimentul a reunit autorități locale, reprezentanți ai comunității poloneze și invitați speciali, celebrând unitatea și diversitatea culturală a regiunii.



Sărbătoarea a debutat la ora 13:00 cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou, de către ES Iosif Păuleț, episcop de Iași, împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, și preoți din decanatul de Bucovina. Alături de vicepreședinții CJ Suceava au fost prezenți prefectul județului Traian Andronachi, primarul comunei Cacica, Dinu Ciuc, subprefectul Camelia Damian, pr. Mihai Cobziuc, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, precum și gazdele evenimentului: președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher.
După slujbă, participanții s-au îndreptat spre Casa Polonă din localitate, unde a avut loc ceremonialul împărțirii ouălor sfințite. Invitații au ciocnit ouă, rostind salutul pascal „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”, și au savurat o masă tradițională pregătită de gospodinele din sat, delectându-se cu produse specifice comunității poloneze.
Declarația vicepreședintelui CJ Suceava, Nicolae Robu:
„Fiecare sărbătoare este importantă pentru că unește. Nu doar pe etnicii polonezi, ci pe noi toți. Când vezi câtă frumusețe este în tradițiile și obiceiurile acestei comunități, te mândrești că ea există de secole aici, în Bucovina. Cred că avem o responsabilitate să fim mai aproape de aceste comunități. Cultura nu se face doar pe scenă. Se face și la masa din Casa Polonă, în biserică, pe stradă, în casele fiecăruia dintre noi. Îmi doresc o colaborare mai activă a comunităților etnice din județ cu Centrul Cultural Bucovina și chiar am în vedere înființarea unui compartiment dedicat care să vină în sprijinul acestora. Autenticitatea tradițiilor, diversitatea gastronomică și a portului tradițional trebuie cunoscute de cât mai mulți dintre noi.”
La eveniment au participat și militari din cel de-al XVI-lea schimb al Contingentului Militar Polonez staționat la Craiova, care contribuie la prezența înaintată a NATO pe flancul estic, subliniind legăturile strânse dintre comunitatea poloneză din România și valorile comune de solidaritate și cooperare.
Intră acum și în grupul de