Intră acum și în grupul de
În perioada 5-10 aprilie 2025, 28 de elevi din clasele a X-a și a XI-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au participat la o excursie tematică în Polonia, organizată în cadrul săptămânii „Școala Verde”. Plecarea a avut loc sâmbătă, 5 aprilie, la ora 3 dimineața, cu un autocar modern și însoțiți de un ghid din Bacău.
Traseul a început cu traversarea Ungariei, admirând autostrăzile și ordinea specifică. În Slovacia, elevii au vizitat orașul Kosice, explorând Centrul Vechi și admirând Catedrala Sfânta Elisabeta, cea mai mare catedrală gotică din țară, construită între secolele XIV-XVI. Coloana barocă Imaculata, ridicată în secolul XVIII pentru a marca sfârșitul epidemiei de ciumă, a fost un alt punct de atracție.



Ajunși în Polonia, elevii au vizitat Salina Wieliczka, o mină de sare din secolul XIII, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1978. Coborând 53 de niveluri pe scări de lemn, au descoperit galerii, un lac subteran și candelabre din sare. Expoziția de la 136 metri adâncime a prezentat istoria tehnicilor de extracție a sării.
Ziua a continuat cu vizita la Fabrica lui Oskar Schindler din Cracovia, transformată în Muzeul de Istorie al Orașului, care ilustrează viața sub ocupația nazistă. Elevii au experimentat o incursiune interactivă în istorie, retrăind atmosfera anilor ’30. Apoi, au explorat Castelul Wawel, un simbol al Poloniei, și Catedrala Wawel, ambele din secolul XIV. Ziua s-a încheiat cu o plimbare cu trenulețul prin Cartierul Evreiesc Kazimierz, unde au aflat despre cultura și istoria evreiască.
Un moment profund al excursiei a fost vizita la lagărele Auschwitz și Birkenau, parte a Patrimoniului UNESCO. Ghidul Iakob a prezentat detalii despre tragedia Holocaustului, unde peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au fost uciși. Turul de trei ore a inclus vagonul folosit pentru transportul prizonierilor și informații despre trierea realizată de trupele SS.
Pe drumul de întoarcere, elevii au admirat Munții Tatra din Slovacia și au făcut o oprire în Oradea pentru prânz, ajungând acasă la ora 23:30. Excursia, susținută financiar de părinți și aprobată de Inspectoratul Școlar Suceava și directoarea Mihaela Ursaciuc, a fost coordonată de ASPA GH.
Elevii au acumulat cunoștințe despre istorie, cultură și geografie, au socializat, au experimentat noi mijloace de transport și au învățat să se descurce în medii multiculturale. „ Amintirile rămân, ne-am închegat ca și colectiv, am râs, am respectat regulamentul, ne-am bucurat de tot ce a fost nou și așteptăm să vedem pe unde ne vor mai duce pașii…”, a declarat profesoara Cîmpan Brîndușa Luminița, coordonatoarea proiectului.
Intră acum și în grupul de