Primarul Rîmbu spune că s-au făcut economii substanțiale pentru oraș care vor fi direcționate pentru intervenții în modernizare: Mergem foarte în profunzime pe nevoile orașului


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat miercuri, în ședința Consiliului Local Suceava, la prezentarea execuției bugetare pentru primul trimestru al anului 2025 că nu vrea să compare cu ceea ce a fost în vechea administrație, dar a remarcat că administrația locală a fost nevoită să plătească penalități în valoare de 2,6 milioane de lei din cauza întârzierii la plata unor facturi. Totodată, municipalitatea mai are de onorat somații în valoare de 3,2 milioane de lei, rezultate din hotărâri judecătorești definitive.

„Va trebui să fim atenți în continuare. Dacă ne rezumăm doar la a emite titluri executorii fără să le urmărim, facem doar o corespondență formală, nu administrație eficientă”, a avertizat edilul.

Rîmbu a criticat și cheltuielile considerate inutile făcute în trecut, menționând în special suma de 7,2 milioane de lei plătită pentru paza unor obiective „neimportante” precum Cimitirul Pacea, Parcul Central, Cinema Modern, Cinema Arta, zonele de agrement Tătărași și Râul Suceava, Stațiunea Dragomirna, Termica sau adăpostul de câini.

„Încă nu am citit că din cimitir a dispărut cineva. Iarba în parc crește fără să o păzim noi, teatrul este în centrul orașului și o supraveghere video este arhisuficientă”, a spus primarul, subliniind necesitatea unei mai bune gestionări a banului public.

Primarul a comparat noua politică bugetară a administrației cu munca unui croitor atent: „Avem politica și practica croitorului care măsoară de mai multe ori și taie. Chiar m-a distrat acel epitet de ‘tăietor’ și fiți siguri că această practică o vom continua, dar cu măsurători exacte.”

Un alt punct în ceea ce privește eficientizarea a fost activitatea TPL, compania de transport public local, unde, potrivit edilului, subvențiile au fost reduse semnificativ. „Încet-încet mergem spre situația în care subvenția să fie din ce în ce mai mică și suportabilă”, a declarat Rîmbu.

În ceea ce privește salubritatea orașului, primarul a prezentat reduceri drastice ale costurilor în primele trei luni ale anului 2025 comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Astfel, în ianuarie s-au cheltuit 609.000 lei față de 1,3 milioane în anul precedent, în februarie – 377.500 lei față de 1,05 milioane, iar în martie – 352.000 lei față de 1,32 milioane.

„Aceste economii nu merg pe salarii, premii sau altceva. Ele sunt direcționate spre intervenții reale în oraș – modernizarea străzilor de pământ, reabilitarea altor artere. Mergem foarte în profunzime pe nevoile orașului”, a încheiat Vasile Rîmbu.


Intră acum și în grupul de