Al nouălea dosar privind frauda la permise auto în Suceava: 79 de persoane trimise în judecată, între care comisarul-șef de poliție Ionuț Radu Obreja și zeci de candidați


Intră acum și în grupul de

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au finalizat al nouălea dosar penal privind fapte de corupție asociate fraudării examenelor pentru obținerea permiselor de conducere, desfășurate în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava (S.P.C.R.P.C.Î.V.). În acest dosar au fost trimiși în judecată 79 de inculpați, iar alți 18 au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Printre inculpații trimiși în judecată se numără comisarul-șef de poliție Obreja Radu Ionuț, fost șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, acuzat de luare de mită în formă continuată și trafic de influență. Acesta ar fi coordonat un grup infracțional organizat implicat în fraudarea probei teoretice a examenului pentru permis, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 800 și 5.500 de euro.

Procurorii susțin că, în perioada ianuarie – noiembrie 2020, Obreja, alături de alți polițiști, instructori auto și persoane fără calitate specială, ar fi asigurat accesul candidaților în sala de examinare cu dispozitive de comunicare sau înregistrare, ori le-ar fi comunicat direct răspunsurile corecte la întrebările examenului teoretic.

Un exemplu concret reținut de anchetatori: la 19 august 2020, comisarul Obreja ar fi primit, prin intermediul inculpatului P.S.L., suma de 2.400 de euro de la doi candidați, pentru a le permite accesul în sala de examinare cu echipamente tehnice folosite la fraudare.

Un alt inculpat, R.I., instructor auto, este acuzat că a intermediat legătura dintre candidați și gruparea infracțională, a colectat sume de bani și a oferit instrucțiuni clare privind frauda. El ar fi colaborat inclusiv cu un alt intermediar, Perijoc Gheorghe Ionel, în remiterea mitei.

Dintre cei trimiși în judecată, 75 sunt candidați acuzați de dare de mită, iar o persoană este cercetată pentru cumpărare de influență.

Anterior, între 2022 și 2025, 18 inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, recunoscând că au plătit pentru a frauda examenul. Aceștia au acceptat pedepse cuprinse între 1 an și 8 luni și 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe durata unor termene de supraveghere de 2 ani și 6 luni.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra sumelor deținute de inculpații Obreja Radu Ionuț și P.S.L., în vederea confiscării speciale.

Dosarul, împreună cu acordurile de recunoaștere, a fost înaintat spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii.


Intră acum și în grupul de