Intră acum și în grupul de
Directorul Spitalului Municipal Fălticeni, Mircea Lupu, şi Viorel Nuţu, directorul firmei General Construct, au parafat miercuri contractul de execuţie a lucrărilor de construcţie a noii clădiri a Spitalului Municipal din Fălticeni, care urmează a fi ridicată în doi ani de zile.
Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a declarat după semnarea contractului că nu este „un moft” al autorităţilor locale şi medicilor privind construcţia noului spital, arătând că în prezent spitalul funcţionează în clădiri aflate într-o stare de uzură avansată, iar sediul principal are o vechime de peste 150 de ani, iar lucrări de reabilitare a acestuia nu se justifică.
Totodată, Vasile Tofan a declarat că s-a ajuns cu greu la semnarea contractului de execuţie din cauza numeroaselor contestaţii la licitaţia deschisă din data de 21 martie, la care au mai participat alte cinci asocieri de firme. „În procesul de evaluare au fost transmise răspunsuri la peste 80 de solicitări de clarificări. Zece contestaţii au fost înaintate Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, din care una a fost continuată la Curtea de Apel Suceava”, a spus Tofan.
El a arătat că, potrivit devizului general, valoarea contractului a fost estimată la 46,66 milioane de lei, iar în urma licitaţiei s-a adjudecat cu 31,53 milioane de lei, banii urmând să fie alocaţi din bugetul Ministerului Sănătăţii, iar autorităţile locale vor asigura fonduri pentru utilităţi.
Primarul a mai declarat că, din informaţiile pe care le are, pentru anul 2012 Ministerul Sănătăţii a prevăzut în buget 20 de milioane de lei pentru lucrările de construcţie la acest spital şi a subliniat că dacă nu se reuşea semnarea contractului de execuţie în acest an era foarte probabil ca proiectul să fie abandonat din cauză că trebuiau reluate toate procedurile şi făcută reproiectarea şi reexpertizarea.
El a spus că ţine foarte mult ca municipiul Fălticeni să aibă, în mod real, rangul de municipiu. „Să avem spital, judecătorie, gară, muzeu şi toate celelalte ce sunt obligatorii unui oraş cu rang de municipiu”, a spus Tofan. El a subliniat că spitalul din Fălticeni deserveşte 150.000 de locuitori din 20 de comune din zonă.
Directorul spitalului, Mircea Lupu, a spus că noul spital, proiectat în anul 1989, pentru 450 de paturi a fost reproiectat, iar în urma analizelor s-a stabilit că numărul optim este de 248 de paturi.
Clădirea nouă a spitalului, a cărei construcţie a început în 1991, a fost gândită iniţial mult prea mare, iar o parte din corpul clădirii a fost transformat în spaţiu de locuit, fiind amenajate 60 de apartamente pentru tineri, prin ANL, din care în cinci apartamente locuiesc medici ai spitalului.
Din 1991 până în prezent gradul de realizare a noului spital din Fălticeni este de doar 28 la sută.
Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a declarat că în 2011 a fost pentru prima dată când Ministerul Sănătăţii a alocat 20 de milioane de lei şi a aprobat începerea procedurilor de licitaţie pentru construcţia noii clădiri, menţionând că în ceilalţi ani, deşi au fost alocate fonduri, nu s-a aprobat începerea licitaţiei.
Un consorţiu de patru firme coordonat de General Construct SA din Suceava a câştigat licitaţia pentru finalizarea construcţiei noii clădiri a spitalului municipal din Fălticeni, după mai multe contestaţii care au determinat ca 95 la sută din fondurile alocate pentru acest an să fie returnate Ministerului Sănătăţii.
Intră acum și în grupul de