Intră acum și în grupul de
Noul preţ de producţie a gigacaloriei livrată de Termica SA Suceava este de 142,33 de lei, cu patru lei mai mare decât până în prezent. Anunţul a fost făcut miercuri, în prima conferinţă de presă din acest an, susţinută de primarul Sucevei Ion Lungu.
Potrivit acestuia, decizia ANRE de majorare a preţului de producţie a gigacaloriei cu aproximativ trei la sută a fost luată ca urmare a creşterii tarifelor pentru utilităţi, în principal energie electrică şi gaze naturale. Lungu a arătat că în urma acestei decizii, preţul gigacaloriei livrate populaţiei, ce include transportul şi distribuţia agentului termic, este de 301,51 de lei, din care municipalitatea subvenţionează 116 lei. Subvenţia suplimentară pe care municipalitatea suceveană o va plăti în condiţiile majorării preţului de producţie a gigacaloriei va fi de 870.000 de lei.
Primarul a subliniat că în cursul anului 2011, Termica SA Suceava a primit subvenţii pentru energia termică produsă în sumă totală de cinci milioane de euro, din care 2,620 milioane de euro de la bugetul local. El a spus că în iarna 2012-2013 municipalitatea nu va mai putea susţine financiar funcţionarea pe cărbune a centralei electrotermice şi că speră ca până la sfârşitul anului să fie funcţională parţial noua centrală termică de cogenerare, investiţie a firmei Adrem Invest, conform contractului aceasta urmând să fie finalizată în mai 2013.
Lucrările de construcţie a centralei termice de cogenerare ce va fi construită la Suceava vor începe în primăvara acestui an.
Centrala va funcţiona folosind o soluţie mixtă, de gaze naturale şi biomasă, iar investitorul apreciază că în iarna 2012-2013 agentul termic livrat în reţeaua centralizată a oraşului va proveni de la noua centrală, care va funcţiona, în primă fază, cu gaze naturale.
Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei/Gcal, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei/Gcal pentru transportul agentului termic.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnat, în luna mai 2011, cu directorul firmei Adrem Invest Bucureşti, Adrian Bodea, contractul pentru construirea unei noi centrale termice şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare ce va asigura agentul termic pentru municipiul Suceava, investiţie de 65 de milioane de euro. El a apreciat că va fi realizată o investiţie prin care să fie asigurat un serviciu civilizat de termoficare, menţionând că Adrem Invest va fi producătorul de energie termică, iar municipalitatea se va ocupa de transportul şi distribuţia energiei termice.
Primarul Sucevei a susţinut în ultimii ani că este necesară o nouă centrală termică, dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu, întrucât centrala actuală este mult prea mare, iar costurile ridicate ale acesteia determină un preţ mare pentru gigacaloria furnizată în sistemul centralizat de termoficare.
Firma Adrem Invest, fondată în anul 1992 de Adrian Bodea, este specializată în inginerie industrială şi a derulat proiecte de automatizări industriale, eficientizare energetică sau tehnologii sub vid.
Datele RECOM arată că firma este deţinută de trei persoane fizice: Adrian Bodea (45%), Corneliu Bodea (45%) şi Andreia Mihaela Beatrice Bodea (10%).
Intră acum și în grupul de