Intră acum și în grupul de
Un puternic incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, la fabrica de reşapat cauciucuri situată pe raza comunei sucevene Grăniceşti. Alertaţi de urgenţă, pompierii militari au pornit la drum cu mai multe echipaje având experienţa incendiului anterior înregistrat pe parcursul anului 2011.
Ajunşi la faţa locului, pompierii au găsit un adevărat pârjol, flăcările, care iniţial cuprinseseră centrala termică a unităţii comerciale extinzându-se şi la depozitul de anvelope auto.
Imediat, un fum negru şi înecăcios a început să se ridice care apoi s-a întins ore bune pe o suprafaţă de câteva sute metri în jurul societăţii.
În ajutorul primelor echipaje ale Detaşamentului Suceava ajunse la faţa locului au fost chemate şi altele astfel că într-un final nu mai puţin de 26 de autospeciale de la Suceava, Siret, Rădăuţi, Solca, Fălticeni şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din zonă, în total 97 de pompieri militari şi 23 de pompieri civili, au luptat aproape patru ore cu flăcările înalte de câţiva metri pentru lichidarea incendiului, pe lângă apă fiind necesară şi intervenţia cu spumă specială de stingere.
În plus, pentru a asigura perimetrul în jurul fabricii, „deoarece exista pericolul iminent al unei explozii în întreaga fabrică, cu implicaţii asupra vecinătăţilor, din cauza prafului de cauciuc acumulat în secţia de producţie care are interval foarte larg de explozie, precum şi din cauza rezervoarelor de combustibil lichid ale centralei termice”, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.maj Alin Găleată, au venit în sprijin şi 34 de jandarmi şi 10 poliţişti.
Potrivit aceloraşi surse, din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar în urma cercetărilor efectuate la faţa locului s-a stabilit că „incendiul a pornit de la sistemul de alimentare a cazanului centralei termice ce prezenta fisuri care au favorizat scurgeri ale combustibilului cu care era alimentată centrala”. Totuşi, echipajul SMURD, din cadrul Detaşamentului de pompieri Rădăuţi, a acordat asistenţă medicală unui angajat al societăţii, în vârstă de 42 de ani, care a acuzat o criză de astm bronşic provocată de fumul degajat, bărbatul refuzând transportul la spital.
Întreaga intervenţie de vineri a fost coordonată de şeful ISU Suceava, col. Ion Burlui.
Şeful ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat că în acest caz angajaţii instituţiei fac cercetări pentru „incident periculos” chiar dacă nu au fost victime. El a arătat că în funcţie de rezultatul acestei anchete şi de concluziile ISU Suceava privind producerea incendiului se va stabili dacă activitatea fabricii va fi suspendată.
Creţuleac a subliniat că ITM Suceava trebuie să asigure protecţia şi sănătatea salariaţilor acestei fabrici şi că dacă sunt astfel de probleme, angajatorul ar trebui să-şi reevalueze activitatea. Şeful ITM Suceava a mai spus că în luna decembrie 2011, societatea respectivă a fost amendată cu 72.000 de lei pentru evenimentul din 9 iunie 2011, când în fabrică s-a produs o explozie în urma căreia doi angajaţi au murit, iar altul a fost rănit.
Fabrica de reşapat cauciucuri are aproximativ 130 de salariaţi.
Amintim că o explozie care a provocat moartea a doi muncitori şi rănirea celui de-al treilea s-a produs la mijlocul anului 2011, în incinta punctului de lucru din localitatea Slobozia a fabricii de reşapat cauciucuri, când mai mulţi mecanici încercau să schimbe un rulment de la un motor.
Potrivit concluziilor preliminare, explozia s-a produs de la o scânteie care a aprins praful de cauciuc. Dosarul acestui accident colectiv de muncă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, iar anchetatorii aşteaptă concluziile anchetei Inspecţiei Muncii pentru a continua cercetările.
Cele trei victime au suferit arsuri de gradele III şi IV fiind transportate chiar în ziua producerii tragediei la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, pentru îngrijiri de specialitate.
Intră acum și în grupul de