Intră acum și în grupul de
Lucrările de consolidare şi reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost inspectate, vineri, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, care a fost însoţit de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur şi de primarul Sucevei, Ion Lungu. Petrescu a recunoscut, cu această ocazie, că este pentru prima dată când vizitează Cetatea de Scaun a Sucevei.
Potrivit reprezentanţilor firmei care execută lucrările din proiect, stadiul lucrărilor de consolidare este de peste 30 la sută, iar în paralel se află în derulare şi celelalte lucrări, inclusiv cele din zona de protecţie.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că stadiul lucrărilor este în grafic şi şi-a exprimat încrederea că finalizarea proiectului va fi înainte de data prevăzută potrivit contractului.
Ministrul Turismului a spus, ulterior, într-o conferinţă de presă, că a mai fost în vizită în judeţul Suceava, în urmă cu mai mulţi ani, dar că nu a ajuns şi în municipiul reşedinţă de judeţ şi că a vizitat doar mănăstiri.
Licitaţia pentru restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct SA Suceava alături de firmele sucevene Loial şi Restaco pentru partea de instalaţii şi, respectiv, restaurare şi Grup Corint Alba Iulia, care are experienţă în restaurarea unor monumente medievale.
Contractul pentru proiectul “Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia”, promovat prin POR, a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Consiliul Judeţean Suceava a cerut, în luna ianuarie 2011, Ministerului Culturii începerea procedurilor de înscriere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din “fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.
Intră acum și în grupul de