Intră acum și în grupul de
Agricultorii suceveni riscă să-şi piardă subvenţia pe anul în curs dacă dau foc miriştilor. Avertismentul vine din partea prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, care a atrage atenţia că potrivit Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu emise de Uniunea Europeană, aceste incendieri nu sunt permise, tocmai pentru a menţine materia organică în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor, respectiv menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. „Agricultorii care nu respectă bunele practici agricole şi de mediu, prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, riscă să fie penalizaţi prin reducerea sumei totale de plată pe suprafaţă provenită din fonduri europene şi naţionale”, a spus prefectul.
El a subliniat că în cazul nerespectării intenţionate, fermierul este exclus de la plata pentru anul calendaristic în cauză, iar dacă amploarea, gravitatea sau persistenţa nerespectării intenţionate este majoră sau au fost detectate repetate nerespectări intenţionate, fermierul va fi exclus de la măsura respectivă şi în anul calendaristic următor.
Sorin Arcadie Popescu a reamintit că potrivit legislaţiei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
El a mai declarat că, în ultimele trei săptămâni au fost aplicate amenzi pentru astfel de situaţii totalizând 43.500 de lei. „Pentru terenurile afectate de incendii au fost identificaţi până în prezent zece fermieri ce urmează să fie verificaţi de reprezentanţii APIA Suceava, care vor stabili sancţiuni, ce vor avea drept consecinţă reducerea sumei totale de plată pe suprafaţă provenită din fonduri europene şi naţionale”, a mai spus prefectul.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut populaţiei să conştientizeze riscurile la care se supun când dau foc miriştilor, şi instituţiilor abilitate să gestioneze aceste situaţii cu cea mai mare responsabilitate şi să dispună de măsurile legale.
Prefectul a declarat că de la începutul anului şi până în prezent s-au produs în judeţul Suceava peste 130 de arderi necontrolate ale miriştilor, ale resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum şi ale vegetaţiei pajiştilor permanente, fiind afectate 550 ha teren agricol
Intră acum și în grupul de