Intră acum și în grupul de
Două noi specializări din domeniul „Medicină” vor funcţiona din toamna anului 2012 în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a informat rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof. univ. dr. Valentin Popa, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut luni.
Potrivit acestuia, cele două specializări se mulează foarte bine pe politica regională şi locală a autorităţilor. Este vorba despre Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare, respectiv Nutriţie şi Dietetică, durata studiilor fiind de trei ani.
„Studiile de piaţă pe care noi le-am realizat ne permit să estimăm o cerere foarte mare la admitere pentru aceste două specializări. Nu vom putea şcolariza mai mult de 30 de studenţi la fiecare. Ca şi politică, vom aloca probabil 10 locuri cu scutire totală de taxă, 10 locuri cu scutire de 50% de taxă şi 10 locuri cu taxă completă, la fiecare dintre cele două specializări şi vom organiza probe scrise de concurs”, a declarat Valentin Popa.
Rectorul a explicat că cele două specializări vor fi susţinute de un departament nou, de Sănătate, care va fi condus de un cercetător de renume mondial, Mihai Covaşă, deţinător al celui mai înalt grad didactic de profesor la o Universitate din Versailles, respectiv din California. Acesta va renunţa la postul din California în favoarea predării în România, la USV. Pentru a veni să conducă departamenul de Sănătate al universităţii sucevene, implicit pentru a dezvolta noile specializări, în conformitate cu legile româneşti, profesorul va fi remunerat cu suma de maxim 1.200 de dolari americani net.
„Mihai Covaşă este un nume de referinţă în nutriţia mondială având numeroase apariţii în cele mai populare reviste din domeniu. I-am explicat domnului profesor că singurul avantaj pe care îl poate avea în România din punct de vedere financiar este faptul că poate câştiga proiecte de cercetare, un bun prilej de completare a veniturilor personale, asa cum fac cei mai mulţi dintre cercetătorii Universităţii noastre. Mihai Covaşă a transmis deja o aplicaţie către Consiliul care finanţează cercetarea în România şi sunt destul de optimist că va primi un grant de cercetare substanţial, pentru că are un CV imbatabil pentru România, dar şi pentru Europa”, a apreciat Popa.
În cadrul noilor domenii de studiu de la USV vor preda atât cadre didactice noi, cât şi cadre asociate din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, alături de personalul deja existent al instituţiei sucevene. „Este vorba despre profesori care deja funcţionează în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Inginerie Alimentară şi Filologie”, a precizat rectorul.
Intră acum și în grupul de