Intră acum și în grupul de
În Parlamentul European a fost organizat miercuri un eveniment, promovat de europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, privind scleroza multiplă şi care a fost iniţiat ca urmare a datelor îngrijorătoare din UE privind numărul bolnavilor care suferă de această afecţiune, tratamentele practicate, accesul bolnavilor la îngrijire specializată, dar şi fondurile bugetare alocate de ţările UE acestei boli.
Eurodeputatul democrat-liberal arată într-un comunicat de presă că potrivit Conform Barometrului Sclerozei Multiple realizat în UE, în Europa, numărul bolnavilor de scleroză multiplă este în creştere, în prezent fiind afectate de această boală peste 600.000 de persoane.
Luhan a precizat că cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în primii ani de activitate profesională. „Boala apare de cele mai multe ori la vârste active, respectiv între 20 – 40 de ani, pentru ca retragerea din câmpul muncii, ca urmare a acestei afecţiuni, să se producă la cel târziu trei ani după diagnosticare”, a spus europarlamentarul.
El a subliniat că în cazul acestei boli trebuie politici adecvate şi abordate printr-o gândire strategică, ceea ce ar permite reducerea pe termen lung a costurilor sociale ale ţărilor UE.
Luhan a menţionat că există diferenţe în statele UE în ceea ce priveşte calitatea tratamentelor practicate şi accesul la îngrijire specializată pentru persoanele care suferă de această boală, iar accesul la medicamente care îmbunătăţesc starea pacienţilor variază în ţările UE de la 7 la sută la 80 la sută.
Europarlamentarul a iniţiat în PE o Declaraţie Scrisă prin care solicită standardizarea asistenţei medicale de profil, inventarierea bolnavilor de scleroză multiplă, dar şi o colaborare ştiinţifică intensă între ţările UE pentru îmbunătăţirea tratamentelor în cazul acestei boli. „România de pildă are peste 10.000 de bolnavi de scleroză multiplă. Aceste date au fost inventariate ultima dată acum patru ani. Cazul ţării noastre nu este singular. Există multe alte state europene care întârzie în inventarierea la zi a bolnavilor. Am cerut Comisiei Europene tratamente de cea mai bună calitate în toate ţările UE dar şi programe de standardizare a practicilor medicale de îngrijire a acestor bolnavi”, mai arată Petru Luhan în comunicatul de presă
Intră acum și în grupul de