Intră acum și în grupul de
Muzeul de Istorie din Suceava a găzduit, joi, ceremonia de descoperire a casetei de argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria, manifestare care a avut loc în cadrul vernisării expoziţiei temporare „România din inima Reginei Maria”.
Evenimentul are o însemnătate deosebită întrucât caseta de argint se află pentru prima dată la Suceava.
“Astăzi, asistăm la un vis împlinit. Am reuşit să aducem la Suceava mai multe piese piese care aparţin tezaurului cultural naţional, alături de o piesă foarte greu adusă în această expoziţie locală, caseta de argint care a găzduit inima Reginei Maria, cea mai iubită regină a românilor. Din punct de vedere simbolic, pentru zece zile, inima Reginei Maria bate la Suceava”, a arătat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie a punctat: “Ziua de 10 mai este una deosebită, deoarece a fost sărbătorită şi ca Ziua Regalităţii şi ca Ziua României pentru mai bine de 80 de ani. În data de 10 mai 1866, Carol I depunea jurământul în calitate de prinţ al Principatelor Române (1877). La 10 mai, cele două camere, Adunarea Deputaţilor şi Senatul României adoptau în şedinţă comună Declaraţia de Independenţă semnată în aceeaşi zi de regale Carol I. În aceeaşi zi de 10 mai, azi la Suceava, se întâmplă acest frumos eveniment. Acest mesaj trebuie să ajungă şi peste hotarele ţării”.
Pe lângă oamenii de cultură şi oficialităţile locale sucevene, la eveniment au luat parte zeci de elevi proveniţi de la şcoli şi licee din municipiu. Aceştia au avut prilejul să afle de la viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, că „Regina Maria cea mult iubită de români s-a implicat foarte mult în acţiuni de binefacere, a organizat şi condus în Primul Război Mondial serviciile medicale, motiv pentru care a fost denumită şi << mama răniţilor >> ”.
Din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, părintele consilier Vasile Baltag le-a vorbit celor prezenţi despre “Camera de aur”, cea care găzduieşte cutia de argint în care a fost păstrată inima Reginei Maria, care se află la Balcic. “În camera de aur se găsesc nişte simboluri la care Maria a ţinut şi pe care a căutat să le deschidă către arta românească (…) De bună seamă inima Reginei Maria a fost una cu multe trăiri, cu multiple frământări interioare”, a arătat preotul Baltag.
Evenimentul a fost încheiat de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector în cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, istoric, care a precizat: “Regina Maria este una dintre persoanele care s-au integrat perfect în cadrul naţiunii române. Este cea care a stat în umbra lui Ferdinand şi care i-a dat şi cele mai bune sfaturi în situaţii de criză, contribuind enorm la realizarea României Mari (…) Această casetă este o mărturie a faptului că dragostea pentru ţara care a adoptat-o a fost imensă. Este un model pentru tinerele generaţii care trebuie urmat”.
Alături de această piesă deosebită, în cadrul expoziţiei a fost expus şi pavoazul pentru regine al bricului Mircea I, steag în care s-a înfăşurat caseta cu inima reginei, depusă apoi în capela Stella Maris de la Balcic. Aceste piese se află în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, instituţie cu care muzeul sucevean are o colaborare deosebită.
În jurul acestor simboluri ale istoriei românilor, au mai fost expuse, pentru prima dată, aproximativ 100 de medalii şi monede britanice, sec. XVIII-XX, din colecţia Muzeului Bucovinei. O parte a pieselor ilustrează ascendenţa Reginei Maria, prin monede cu efigiile regilor Marii Britanii, începând cu anul 1745, altele evidenţiază vastitatea Imperiului colonial britanic, dar şi modul în care funcţiona protecţia categoriilor defavorizate în ţara de origine a Reginei Maria; o remarcă specială merită medaliile britanice emise cu ocazia unor evenimente deosebite, precum inaugurarea celebrului Crystal Palace, la Londra, în anul 1851.
Expoziţia rămâne deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava până în data de 20 mai 2012.
Intră acum și în grupul de