Intră acum și în grupul de
Proiectul pilot de evaluare a elevilor claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a iniţiat de MECTS, a debutat în data de 9 mai 2012 la mai multe şcoli din judeţul Suceava, a informat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Cristian Cuciurean, în timpul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, săptămâna trecută deja a avut loc evaluarea la clasa a IV-a, la clasa a VI-a are loc săptămâna aceasta, iar la clasa a II-a va avea loc săptămâna viitoare, testarea urmând a se încheia în data de 23 mai 2012.
„Testele care vor fi administrate, precum şi baremele de corectare aferente, sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. La clasa a II-a, acestea conţin două secţiuni: prima vizează competenţele de receptare-producere a mesajelor, în vreme ce a doua abordează competenţe de matematică. Rezultatele obţinute la evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a sunt valorificate prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea lor în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor. Din judeţul Suceava au fost selectate să participe la testare Şcoala cu clasele I-VII Neagra Şarului (1 clasă) şi Şcoala cu clasele I-VIII Rotunda (2 clase). Testul va fi administrat în perioada 23-24 mai”, a declarat Cristian Cuciurean.
Acesta a explicat că evaluarea elevilor de clasa a IV-a a inclus următoarele discipline: limba română, limba maternă, pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale şi matematica. „Evaluarea nu se finalizează printr-o notă sau printr-un calificativ sumativ. Rezultatele evaluării fiecarui test contribuie la realizarea unui scor mediu naţional al performanţelor elevilor pe competenţele fundamentale şi sunt utilizate de CNEE pentru realizarea unor studii şi cercetari de diagnoză a sistemului de învăţământ primar. La testarea din 9 mai au participat 5 unităţi şcolare din judeţul Suceava: Şcoala cu clasele I-VIII nr.1 Gura Humorului (2 clase), Şcoala cu clasele I-VIII Stulpicani (2 clase), Şcoala cu clasele I-VIII Drăguşeni (1 clasă), Şcoala cu clasele I-VIII nr.3 Marginea (1 clasă), Şcoala cu clasele I-VIII Frătăuţii Noi (1 clasă)”, a spus Cuciurean.
Şeful IŞJ Suceava a punctat faptul că evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a are ca scop optimizarea învăţării, elaborarea, acolo unde este cazul, a planurilor individualizate de învăţare şi preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu.
“Testele conţin două secţiuni corespunzatoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe. Miercuri, 16 mai se va desfăşura testarea în două unităţi şcolare: Şcoala cu clasele I-VIII << Petru Muşat >> Siret (3 clase) şi Şcoala cu clasele I-VIII << Nicolae Stoleru >> nr.1 Baia (2 clase)”, a informat conducerea IŞJ.
Intră acum și în grupul de