Intră acum și în grupul de
Un număr de 6.824 de candidaţi, dintre care 737 proveniţi din seriile anterioare, sunt aşteptaţi luni şi marţi să susţină prima probă a examenului de bacalaureat, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Şi la liceele din municipiul Suceava, evaluarea a început la ora 12.00 şi nu la ora 09.00, cum era prevăzut iniţial, întrucât sălile de clasă au necesitat pregătirea după scrutinul electoral care a avut loc duminică.
Încercaţi de emoţiile susţinerii examenului “de maturitate”, elevii suceveni şi-au aşteptat nerăbdători colegii, la ieşire din sala de examen, pentru a afla parte dintre subiectele propuse la proba orală de limba şi literatura română.
“Vrem să credem că emoţiile pe care le avem vor fi constructive pentru noi în susţinerea acestui examen. Cred că mai mult suntem speriaţi de ceea ce înseamnă termenul de bacalaureat, decât de subiectele propriu-zise. Suntem pregătiţi, deoarece am învăţat constant de-a lungul celor patru ani de liceu”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Andreea D., absolventă a clasei a XII-a, în cadrul Colegiului “Ştefan cel Mare” din Suceava.
“Sunt mulţumită de evoluţia mea, însă voi sta mai liniştită în momentul în care voi afla ce calificativ am obţinut. La proba orală la limba română pică de regulă stilurile funcţionale, funcţiile limbajului, pe care trebuie să le cunoşti foarte bine, pentru ca mai apoi să identifici tipul textului dat (argumentativ, descriptiv, narativ sau informativ). Examenul presupune două subiecte. Primul subiect conţine două subpuncte, iar la al doilea subiect se cere argumentarea unei teme. Personal am argumentat << Rolul generozităţii în viaţa copiilor >> ”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Alexandra M.
În sala de examen, supravegheată de camere video, după extragerea subiectului, fiecare elev are un răgaz de 10-15 minute pentru parcurgerea subiectelor, respectiv 15 minute pentru susţinerea acestora în faţa comisiei.
„Conform metodologiei, ca şi anul trecut, fiecare comisie este formată din două subcomisii, din care fac parte doi profesori din interiorul unităţii de învăţământ la care se desfăşoară examenul, ambele cadre didactice fiind deţinătoare ale gradului didactic I. De asemenea, unul dintre cei doi profesori trebuie să-l fi avut obligatoriu la clasă pe elevul evaluat în cadrul probei orale”, a precizat pentru NewsBucovina.ro, Virginel Iordache, directorul Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava.
După susţinerea probei – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, fiecare candidat obţine unul din următoarele calificative: mediu, avansat sau experimentat.
Reamintim calendarul examenului de BAC 2012:
• 11 – 13 iunie 2012 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
• 13 – 15 iunie 2012 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
• 18 – 22 iunie 2012 – Evaluarea competenţelor digitale – proba D;
• 25 – 27 iunie 2012 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
• 2 iulie 2012 – Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă;
• 3 iulie 2012 – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă;
• 4 iulie 2012 – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă;
• 6 iulie 2012 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă;
• 8 iulie 2012 – Afişarea rezultatelor;
• 9 iulie 2012 – Depunerea contestaţiilor (orele 08:00 – 12:00);
• 10 -12 iulie 2012 – Rezolvarea contestaţiilor;
• 13 iulie 2012 – Afişarea rezultatelor finale ale BAC 2012.
Intră acum și în grupul de