Intră acum și în grupul de
O întreagă reţea de traficanţi de droguri care îşi derula activitatea pe raza judeţului Suceava a fost destructurată de procuroii DIICOT – Serviciul Teritorial şi lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava – Serviciul Antidrog. Potrivit datelor pe care le deţinem, documentarea organelor de cercetare cu privire la activitatea infracţională a traficanţilor a demarat încă de pe parcursul anului 2010.
Vineri, începând cu primele ore ale dimineţii, s-au efectuat 20 de percheziţii domiciliare la locuinţele acestora şi ale principalilor clienţi, pe raza municipiului Rădăuţi, municipiului reşedinţă de judeţ şi altor localităţi din judeţul Suceava, fiind puse în executare 22 de mandate de aducere.
Primele cercetări pe linia traficului cu droguri, au început în urmă cu doi ani pe numele lui P. Codruț-Mihai, de 28 de ani rezultând că acesta avea susţinute preocupări de procurare şi distribuire directă a drogurilor pe raza municipiului Rădăuţi doar către persoanele de maximă încredere, activitate pe care a continuat-o pe parcursul anului 2011, când s-a stabilit faptul că acesta a început să-şi creeze o reţea de intermediari care să plaseze drogurile către simplii consumatori, de asemenea, pe baza unor relaţii de maximă încredere.
Potrivit rechizitorului întocmit mai rezultă că în această perioadă şi până la începutul anului 2012 învinuitul, împreună cu alţi trei tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 27 de ani, toți din municipiul Rădăuți, au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe orizontală, în care toţi aveu acelaşi rol şi sarcini întrepătrunse, în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic de droguri de risc și mare risc. Ei procurau droguri de pe piaţa externă sau internă de la persoane de încredere, prin transportul acestora, deţinerea lor, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea în mod direct şi nemijlocit clienţilor fideli sau prin intermediari, furnizând astfel în mod constant şi îndestulător clienţilor din municipiul Rădăuţi, în special tinerilor dintre care o parte importantă elevi, cantităţile solicitate de substanţe stupefiante ori psihotrope.
Mai târziu, procurorii au stabilit că, la grupul infracţional organizat au aderat în cursul anului trecut şi alte persoane, fiind vorba de doi tineri de 22 şi respectiv 23 de ani din localitatea Bădeuţi, județul Suceava şi alţi doi de 30 şi respectiv 27 de ani, din municipiul Rădăuți, care şi-au asumat, fiecare, rolul de furnizori en-gross de droguri către membrii principali ai grupării, din dorinţa de a obţine imediat câştiguri importante.
Ultimii veniţi în reţeaua de traficanţi achiziţionau drogurile din străinătate, unde merg la muncă, şi le introducea în ţară prin intermediul firmelor de curierat sau transport persoane, disimulate în diferite bagaje.
Mai târziu la grupul infracţional organizat au aderat, de asemenea, pe parcursul anului 2011 şi un adolescent din comuna Frătăuții Noi, județul Suceava, un bărbat de 34 de ani din Rădăuți şi altul din orașul Milișăuți, județul Suceava.
Cei mai nou veniţi îndeplineau rolul de a intermedia vânzarea de droguri între traficanţi şi palierul de simpli consumatori de substanțe stupefiante ori psihotrope.
„În cursul investigaţiilor au fost capturate aproape 25 de grame rezină cannabis şi peste 130 de grame cannabis stabilindu-se faptul că cei 11 membri ai grupului infracţional organizat, cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani şi preocupări dintre cele mai diverse – doi elevi, un pompier, un vânzător de flori, patru plecaţi la muncă în străinătate, restul fiind fără ocupaţie, au săvârşit infracţiuni de trafic de droguri de risc o perioadă relativ mare de timp, începând cu luna ianuarie 2010, unii dintre ei, şi până în prezent. La început aceştia au acţionat disparat, după care regăsindu-se în preocupări comune, s-au structurat şi au acţionat în coeziune, în mod constant, continuu şi coerent pentru a vinde zilnic, în mod repetat, droguri, de la doze de jumătate de gram/client până la 15 grame/client, care însumate în timp reprezintă cantităţi din ce în ce mai mari de droguri, piaţa lor lărgindu-se în mod exponenţial, cu scopul de a-şi asigura pe gratis dozele necesare consumului propriu dar şi pentru a obţine venituri băneşti alternative surselor licite de care dispuneau”, ne-au comunicat surse din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.
Intră acum și în grupul de