Intră acum și în grupul de
Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a adunat, luni, în curtea Mănăstirii Putna, câteva mii de persoane, printre acestea aflându-se şi români din Ucraina, din Republica Moldova, dar şi din Transnistria precum şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Florin Sinescu şi alte oficialităţi locale.
Slujba religioasă a fost oficiată de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Meletie, Episcop al Hotinului şi PS Loghin, Episcop de Bănceni, împreună cu un sobor de preoţi.
În cuvântul său, IPS Pimen Suceveanul a evocat viaţa lui Ştefan cel Mare, arătând că acesta a fost „apărător al dreptei credinţe, apărător al ţării şi ctitor de biserici în vremuri cu războaie” şi că a dus lupta pentru apărarea credinţei strămoşeşti. Înaltul ierarh a subliniat că în timpul domniei lui Ştefan cel Mare s-a desăvârşit modelul arhitecturii bisericilor din piatră şi s-a desăvârşit pictura şi arta brodată.
IPS Pimen a mai arătat că Ştefan cel Mare a fost omul dragostei şi al dreptăţii, un om iertător şi milostiv cu cei săraci şi cei bolnavi. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a subliniat că Ştefan cel Mare a ţinut la demnitatea poporului său şi că pentru tot ceea ce a făcut este considerat cel mai mare român.
IPS Pimen Suceveanul a arătat că deşi s-a propus ca ziua de 2 iulie, când se sărbătoreşte Sf. Voievod Ştefan cel Mare să fie declarată zi naţională, aceasta nu s-a realizat, dar că an de an tot mai mulţi oameni sărbătoresc această zi. „Ziua de 2 iulie începe a fi o sărbătoare a celor mai mulţi, care simt româneşte şi creştineşte”, a conchis IPS Pimen Suceveanul.
După încheierea slujbei religioase, a fost organizată o paradă militară, iar autorităţi judeţene şi locale, dar şi mai multe asociaţii au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica mănăstirii Putna.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul, a propus, în 2 iulie 2009, la Putna, ca ziua de 2 iulie, când este cinstit domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt, să fie declarată sărbătoare naţională, subliniind rolul voievodului atât pentru apărarea creştinătăţii, cât şi pentru ţara sa.
Intră acum și în grupul de