Intră acum și în grupul de
Numărul solicitărilor venite din partea părinţilor care doresc să îşi înscrie copiii la singura creşă existentă în municipiul Suceava a crescut considerabil în ultimele două luni ale acestei veri, de la 100 de cereri înregistrate la finele lunii mai, la 158 la începutul lunii august.
„Numărul cererilor creşte pe zi ce trece în unitatea noastră. Zilnic, primim cel puţin o solicitare venită înseosebi din partea tinerelor mămici care renunţă la concediul de maternitate după un an şi jumătate de stat acasă cu copilul. Din cauza faptului că nu au în grija cui să lase micuţul, vin la noi în speranţa că se va găsi un loc şi pentru copilul lor”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Daniela Grigoraş, asistent medical principal, dietetician în cadrul Creşei Nr.1 din Suceava.
Potrivit acesteia, capacitatea creşei de la Suceava este de 104 copii, dar în momentul de faţă, în jur de 120 de copii sunt îngrijiţi în instituţia suceveană. Cu toate acestea, asistenta a explicat că în fiecare toamnă există câte un lot de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 4 ani care părăsesc creşa, fiind înscrişi în următorul ciclu educaţional, la cămin sau grădiniţă. „Acest lucru ne permite să înscriem un alt lot din copiii aflaţi pe listele de aşteptare”, a expliat Grigoraş.
Precizăm că pentru îngrijirea fiecărui micuţ, părinţii scot lunar din buzunar suma modică de 120 lei, suma zilnică alocată meniului fiecărui minor fiind de 6 lei pe zi. În cazul părinţilor şomeri, aceştia trebuie să aducă de la notar o declaraţie precum că nu au venit, caz în care aceştia vor plăti doar jumătate din suma de întreţinere a copilului, adică 60 de lei pe lună.
Problema personalului deficitar în creşa suceveană continuă să existe. Dacă în mod normal o îngrijitoare ar trebui să se ocupe de 10 copii, la creşa din Suceava unei îngrijitoare îi revin şi câte 32 de copii.
Reamintim că personalul existent acum în Creşa Nr.1 este medico-sanitar, asistenţa de puericultură, de educaţie, făcându-se prin pregătirea cadrelor care sunt iniţiate timp de trei ani pe domeniul puericultură şi ocrotire. În afară de supravegherea dezvoltării somatice, psihice, puericultura cuprinde şi educaţia – cântece, poezii, spectacole – care se fac în cadrul instruirii personalului din creşe.
“La creşă, personalul de îngrijire şi ocrotire trebuie să fie neaparat medical, pentru bunăstarea sănătăţii fizice şi intelectuale a copiilor. Copilul nu poate fi crescut decât de un pediatru în ambulator. Aici au parte şi de un regim alimentar special în funcţie de vârstă. Există o diferenţă vizibilă de comportament între un copil care a fost format la creşă şi unul care este dat direct la grădiniţă”, explica medicul primar Daniela Cîmpan, directorul creşei din Suceava şi preşedintele Uniunii Creşelor din România, în urmă cu câteva luni.
Intră acum și în grupul de