Intră acum și în grupul de
Suprafeţe de pădure din zonele localităţilor Marginea, Suceviţa, Solca, Gura Humorului sunt afectate de atacul unui dăunător, Ips duplicatus, un gândac care s-a dezvoltat exponenţial pe fondul secetei din ultimii ani.
Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat, luni, că sunt atacate de acest dăunător în special pădurile de molid înfiinţate în urmă cu 50 de ani printr-un program de la acea dată de extindere a răşinoaselor în afara arealului natural. El a spus că aceşti arbori plantaţi în anii 1965-1970 în afara arealului natural sunt mai sensibili, iar în ultimii ani s-a constatat că creşterile sunt din ce în ce mai mici, iar pe fondul secetei prelungite din ultimii ani evoluţia acestui dăunător a fost exponenţială.
Ciobanu a precizat că acest gândac este un dăunător nou pentru care nu există substanţe de combatere omologate. El a mai declarat că situaţia a fost analizată de specialişti din RNP, de specialişti ai Institului de Cercetări şi Amenajări Silvice şi de la Facultatea de Silvicultură.
Sorin Ciobanu a spus că a solicitat RNP modificarea normativelor în vigoare pentru ca aceste păduri de molid din afara arealului să fie exploatate, iar pe terenurile respective să se revină la tipul natural fundamental de pădure. Directorul DS Suceava a precizat că în judeţ au fost afectaţi de acest dăunător aproximativ 43.000 de arbori de molid din afara arealului natural şi a subliniat că molidul din zonele unde creşte natural nu a fost afectat.
Situaţia aceasta a fost discutată, luni şi în şedinţa Consiliului Judeţean Suceava. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că sunt formate comandamente de criză şi că a discutat despre această situaţie şi cu directorul RNP Adam Crăciunescu care l-a asigurat că se iau măsuri pentru a controla răspândirea.
Intră acum și în grupul de