Intră acum și în grupul de
Şeful administraţiei publice locale sucevene, Ion Lungu, a apreciat, miercuri, că municipiul Suceava ar putea beneficia de o finanţare de aproximativ 6 milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor. El a spus într-o conferinţă de presă că în ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor a fost supus dezbaterii publice Ghidul solicitantului şi că se alocă pentru acest program suma de 304 milioane de euro din care 150 fonduri de la Uniunea Europeană, iar restul de 154 de milioane de euro confinanţare asigurată de Guvern, autorităţi locale şi asociaţii de proprietari.
Edilul-şef al Sucevei a arătat că potrivit proiectului, vor intra în acest program locuinţele construite între anii 1950-1990, iar 60 la sută din finanţarea reabilitării este asigurată din fonduri ale UE, în timp ce 40 la sută de autorităţi locale şi asociaţii de proprietari.
Cuantumul finanţării de 40 la sută este însă diferit în funcţie de veniturile familiilor din blocul respectiv. Astfel, dacă peste 50 la sută din locatari au un venit sub 150 de euro pe lună, cofinanţarea este de 10 la sută din partea locatarilor şi 30 la sută din partea administraţiei locale, dacă veniturile sunt sub 350 de euro cofinanţarea va fi asigurată în părţi egale de 20 şi 20 la sută, iar la venituri de până în 500 de euro, cofinanţarea va fi de 30 la sută din partea asociaţiei şi de 10 la sută din partea administraţiei.
Lungu a spus că, în principiu, aceste prevederi sunt corecte pentru că se adresează categoriilor vulnerabile şi a subliniat că municipalitatea suceveană a procedat la fel în cazul primului proiect de reabilitare termică, susţinând financiar familiile defavorizate.
Primarul Sucevei a menţionat că proiectul de reabilitare a blocurilor se adresează municipiilor reşedinţă de judeţ. El a precizat că solicitările asociaţiilor de proprietari din municipiu sunt pentru reabilitarea unui număr de 10.855 de apartamente din 225 de blocuri şi că în cazul a 3.531 de apartamente din 76 de blocuri sunt executate deja expertizele tehnice şi auditul energetic şi că acestea vor avea prioritate.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a anunţat, în luna mai, la Suceava, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din zonă, că urmează să fie început un program reabilitare termică a clădirilor cu finanţare europeană de 50 la sută, reprezentând 150 de milioane de euro.
Ministrul a precizat atunci că a discutat acest proiect cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn şi că o parte din finanţare trebuie să fie suportată de asociaţiile de proprietari. “Comisia Europeană insistă pe participarea asociaţiilor de locatari”, a spus ministrul, care a arătat că în acest fel sunt responsabilizaţi şi beneficiarii.
El a spus atunci că prin aplicarea acestui program de reabilitare termică a clădirilor se va reduce şi cheltuiala cu subvenţiile pentru energie acordate de autorităţile locale, dar că în acelaşi timp se creează locuri de muncă.
Intră acum și în grupul de