Demersuri comune in vederea construirii unei autostrazi intre Rzeszow (Polonia) si Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, şi mareşalul voievodatului Podkarpackie (Subcarpatia) din Polonia, Miroslaw Karapyta, au semnat, joi, la Suceava un parteneriat de colaborare între judeţul Suceava şi voievodatul Podkarpackie. Parteneriatul a fost semnat odată cu deschiderea „Zilelor Poloniei” organizate la Suceava, la ceremonie fiind prezenţi parlamentari din Polonia şi România, autorităţi locale din Suceava, Podkarpackie şi Silezia, dar şi consulul general Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeckico. Acesta este cel de-al 11-lea acord de colaborare semnat de judeţul Suceava cu regiuni din Europa şi al doilea cu o regiune din Polonia după cel semnat în 1999 cu voievodatul Silezia.

Mareşalul voievodatului Podkarpackie, Miroslaw Karapyta, a declarat că Bucovina este foarte apropiată de inima lui şi de inima polonezilor. El a arătat că cele două regiuni fac parte din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o şansă de dezvoltare. „Merită să ne acordăm reciproc sprijin”, a spus Karapyta care a subliniat că principalii beneficiari ai acordului sunt locuitorii celor două regiuni, în special tinerii.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat la rândul său că acest acord deschide calea pentru colaborare administrativă, economică, turistică şi culturală între cele două regiuni care sunt foarte asemănătoare.

Podkarpackie este regiunea cea mai apropiată, ca distanţă, de Suceava şi că în discuţiile cu reprezentantul voievodatului polonez au ajuns la concluzia că trebuie să facă împreună lobby pe lângă instituţiile europene pentru finanţarea coridorului de transport pan-european care să lege nordul de sudul Europei care să includă cele două regiuni precum şi regiunile ucrainene Ivano Francivsk şi Cernăuţi, regiuni partenere ale judeţului Suceava. „Ar putea fi o mini-autostradă a Carpaţilor, care să lege capitala regiunii Podkarpackie, Rzeszow, cu Suceava”, a spus Nechifor care a arătat că şi autorităţile regionale din Ucraina doresc construirea unei astfel de autostrăzi.

Directorul proiectelor de reţele rutiere şi feroviare al Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite, Helmut Meelich a fost prezent anul trecut la Suceava unde a discutat cu autorităţi din România şi Ucraina despre construcţia unei autostrăzi care să lege Marea Baltică de Marea Neagră. Directorul TEM/TER al UNECE, Helmut Meelich, declara la acea vreme că această iniţiativă, de înfiinţare a coridorului care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, a pornit şi că urmează să fie purtate discuţii detaliate, inclusiv cu poziţiile ţărilor implicate, Polonia, Ucraina şi România.

El consideră că dezvoltarea infrastructurii de transport în această zonă este doar începutul pentru că aceasta va determina creştere economică, dezvoltarea industriei şi turismului.

Potrivit proiectului prezentat de autorităţile române şi ucrainene, autostrada preconizată va fi construită pe traseul E 85, de la Mărăşeşti spre Siret, apoi prin Cernăuţi, Ternopil şi va fi conectată la autostrada Cracovia-Lvov-Kiev, care este în construcţie şi astfel vor fi interconectate coridoarele europene III, IV şi IX.


Intră acum și în grupul de