Intră acum și în grupul de
Palatul Administrativ din Suceava a găzduit, joi, deschiderea oficială a celei de-a XXV-a Conferinţe internaţionale pentru promovarea economiei sociale, eveniment organizat de Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS), membru reprezentativ pentru România în bordul Confederaţiei Europene a Firmelor Sociale (CEFEC).
Preşedintele AREAS, Vasile Gafencu, a subliniat încă de la început faptul că organizarea Conferinţei Anuale în România este o premieră pentru Social Firms Europe CEFEC.
Evenimentul a avut loc în prezenţa oficialităţilor sucevene, dar şi a participanţilor din Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Slovenia, Spania, Elveţia, Ucraina, Marea Britanie, care, timp de trei ore, au avut ocazia să facă schimb de idei şi să analizeze în mod real impactul şi provocările economiei sociale, în contextul Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii.
Invitat să ia cuvântul, prefectul Sucevei, Florin Sinescu a apreciat: „Subiectul de dezbatere al acestei conferinţe este unul foarte important pentru că această abordare – economia socială – pentru noi românii este o nouă provocare. Acest concept aduce în prim plan individul şi nu profitul firmei”.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus: „Economia socială înseamnă să găseşti soluţii la probleme (…) Statul deţine un rol foarte important în ceea ce înseamnă economia socială, dar cred că este foarte important să dezvoltăm acest concept şi în zona ONG-urilor, a companiilor private care sigur, ar trebui să fie mai active. Japonia poate fi un element care vine cu foarte multe exemple de interferenţe în acest sistem de economii sociale”.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Băişanu, a ţinut să sublinieze că „rolul acestei întâlniri ar fi faptul că reuşim să socializăm şi să comunicăm”. “Etimologic vorbind, economia socială este o contradicţie în termeni. Economie înseamnă profit, dacă nu îl ai, automat nu ai cum să îl împarţi şi nici nu are cine să îl primească. Când vorbim despre social, vorbim de fiecare dintre noi, de personalităţi, caractere, necesităţi diferite. Mi-ar plăcea ca discuţiile care vor urma să nu rămână doar la nivel teoretic”, a transmis vicepreşedintele CJ Suceava.
Reamintim că programul conferinţei cuprinde o combinaţie de sesiuni plenare şi numeroase workshop-uri interactive şi atractive, o sesiune de comunicări ştiinţifice la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi, în premieră pentru Suceava, “Târgul Economiei Sociale”, unde, întreprinderi de economie socială, cooperative, organizaţii active în producţia şi distribuţia de bunuri, cu o componentă de incluziune socială, vor promova economia socială.
“Conferinta Internationala CEFEC” se desfăşoară la Suceava în perioada 20-22 septembrie 2012.
Intră acum și în grupul de