Intră acum și în grupul de
Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, a inițiat o declarație scrisă privind tratamentul sclerozei multiple, care a convins mai mult de jumătate dintre reprezentanții Parlamentului European (408 semnături) că Europa trebuie să recurgă la politici și tratamente standardizate pentru persoanele care suferă de această boală.
Potrivit eurodeputatului democrat-liberal, declarația a fost adoptată în plenul Parlamentului European, devenind astfel poziția oficială și voința PE de a asigura acces egal la tratamente și politici flexibile de angajare pentru bolnavii de scleroză multiplă.
Luhan arată într-un comunicat de presă că declarația scrisă pe care a iniţiat-o şi care a fost adoptată de Parlamentul European a pornit de la datele la zi privind incidența acestei boli. Conform ultimelor informații, în Europa, numărul bolnavilor de scleroză multiplă este în creștere, acesta fiind estimat la peste 600.000 de persoane. Aceleași date relevă că există diferențe sensibile la nivelul statelor UE în ceea ce privește calitatea tratamentelor practicate și accesul la îngrijire specializată.
„Accesul la medicamentele care îmbunătățesc starea pacienților variază în țările UE de la 7% la 80%. Pe de altă parte, această boală apare de cele mai multe ori la vârste active, respectiv între 20 – 40 de ani. Astfel, sunt bolnavi care părăsesc devreme câmpul muncii, dezintegrându-se social pentru că nu au parte de cele mai bune tratamente în țara de origine. Sunt de asemenea persoane afectate de scleroză multiplă care nu își permit să meargă în centrele europene, în care personalul medical este specializat în tratarea acestei boli. Este inuman ca din cauza unor astfel de lipsuri, persoanele afectate de această boală să devină o categorie socială fără prea multe opțiuni de tratare. Am cerut ca Europa să intervină prin politici care să ajute acești bolnavi și să le ofere tratamente de cea mai bună calitate, indiferent despre ce țară a UE vorbim”, precizează europarlamentarul Petru Luhan în documentul citat.
Eurodeputatul sucevean menţionează că declarația adoptată în plenul Parlamentului European prevede: standardizarea tratamentelor pentru scleroză multiplă pe întreg teritoriul statelor UE, specializarea cadrelor medicale în tratarea acestei afecțiuni, mai multe fonduri pentru cooperarea științifică a statelor UE în domeniul cercetării și indentificării celor mai bune forme de tratare a acestei afecțiuni, politici flexibile de angajare a acestor persoane și un registru unic european al tuturor bolnavilor de scleroză multiplă.
Totodată, Luhan explică că declarația a fost redactată în urma unui chestionar transmis tuturor miniștrilor sănătății din țările UE, prin care s-au solicitat date despre numărul bolnavilor din fiecare țară, dimensiunea și impactul economic al sclerozei multiple, precum și acțiunile inițiate de fiecare stat în parte pentru integrarea socială a persoanelor care suferă de această afecțiune.
„Răspunsurile primite din partea miniștrilor sănătății arată că Europa trebuie să urgenteze aplicarea de politici comune în acest domeniu. România, de pildă, are peste 10.000 de bolnavi de scleroză multiplă. Aceste date au fost inventariate ultima dată acum 4 ani. Nu suntem la zi cu inventarierea națională a acestor persoane. Cazul țării noastre nu este singular. Există multe alte state europene care nu pot preciza cu exactitate numărul bolnavilor de scleroză multiplă. Pe de altă parte, România susține financiar aceste tratamente, însă ele sunt cu mult diferite față de cele aplicate în țări precum Germania sau Italia. Prin adoptarea declarației scrise de către PE, aceste deficiențe vor fi corectate în beneficiul bolnavilor de scleroză multiplă din UE”, explică Petru Luhan în comunicatul de presă.
Intră acum și în grupul de