Intră acum și în grupul de
Consiliul Judeţean Suceava a decis, luni, să-l numească pe consilierul judeţean PSD Nistor Tătar, fost director al Servicii Comunale Rădăuţi, în calitatea de reprezentant în Bucovina Ecotermgaz, după ce consilierul judeţean sucevean PDL Sorina Barbu a anunţat, că renunţă să reprezinte interesele CJ Suceava în cadrul societăţii, invocând motive de sănătate.
Barbu a spus în cadrul şedinţei CJ Suceava că firma Bucovina Ecotermgaz este monitorizată de FMI şi că situaţia societăţii este gravă, neavând conducere din decembrie 2011, când s-a încheiat mandatul de director al lui Radu Veleanu şi a adăugat că firma nu a depus bilanţul pentru anul 2011.
Totodată, ea a arătat că societatea a primit din partea consultantului proiectului judeţean de utilităţi „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi o scrisoare prin care se solicită eliberarea garanţiei.
SC Bucovina Ecotermgaz a fost înfiinţată de Consiliul Judeţean Suceava pentru gestionarea proiectului judeţean de utilităţi şi se dorea ca firma să fie operatorul de gaze naturale şi de energie termică pentru investiţiile făcute prin acest proiect.
În toamna anului 2005 firma a câştigat o licitaţie organizată de Ministerul Economiei pentru desemnarea operatorului judeţean de gaze naturale în judeţul Suceava, dar licitaţia a fost anulată de Tribunalul Bucureşti în urma contestaţiei depusă de unul dintre participanţi.
Firma nu a mai participat la licitaţiile organizate de Ministerul Economiei pentru desemnarea operatorului de gaze naturale şi activitatea acesteia s-a limitat doar la decontarea lucrărilor făcute în cadrul proiectului.
Proiectul “Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene” prevede construcţia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 233 de kilometri, fiind realizată o lungime de 101 km din aceasta, precum şi construcţia a şapte centrale termice de cogenerare moderne, ecologice şi reţele de termoficare în toate municipiile şi oraşele judeţului Suceava.
Reţeaua de conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul respectiv a fost transferată companiei Trangaz, care urmează să continue investiţiile prevăzute. Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul iniţial fiind Deutche Bank Londra care a cesionat împrumutul, în 2011, către Erste Group Bank.
Localităţile beneficiare ale proiectului urmează să achite în 26 septembrie a doua rată din acest an în valoare de 13 milioane de lei, după ce în luna martie a fost achitată o altă rată de aproximativ 9 milioane de lei.
Contractul de credit a fost încheiat în 26 martie 2004 pentru suma de 86,3 milioane de euro în vederea finanţării investiţiilor publice de interes local din cadrul proiectului “Utilităţi şi mediu la standarde europene”, pentru contractarea împrumutului fiind acordate garanţii guvernamentale.
Contractul de împrumut prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
Intră acum și în grupul de