Intră acum și în grupul de
In cadrul şedinţei Consiliului de coordonare al filialei Suceava a CNS “Cartel Alfa” de joi, Sindicatul poliţiştilor din cadrul Poliţiei de Frontieră Suceava a solicitat conducerii filialei să înainteze Prefecturii un document prin care se solicită reînfiinţarea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.
Astfel, Cartel Alfa Suceava a cerut prefectului judeţului Suceava să solicite autorităţilor centrale reînfiinţarea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră.
Potrivit unui comunicat de presă al Cartel Alfa Suceava Iniţiativa sindicatului poliţiştilor de frontieră se doreşte a fi o acţiune reparatorie a unei relativ recente succesiuni de demersuri denumite pompos, la timpul respectiv, „Reforma”. În documentul citat se menţionează că sfârşitul anului 2011 a reprezentat pentru poliţiştii de frontieră închiderea unei perioade absurde, de aspect kafkian, „în care percepţia generală era de frenezie demolatorie cu o logică absolut impenetrabilă”.
Conform sindicaliştillor, ciudaţenia a fost absolută, până la un nivel incredibil pentru că înfiinţarea inspectoratelor teritoariale a fost făcută printr-o lege care, în forma iniţială, urmărea doar înfiinţarea Gărzii de Coastă.
Cartel Alfa Suceava subliniază că în anul 2010 I.J.P.F. Suceava a fost singura structură de la frontiera externă cu Ucraina evaluată de experţi ai UE, iar concluziile acestora au fost pe deplin favorabile şi au reprezentat un punct de mândrie pentru activitatea poliţiştilor de frontieră suceveni, iar singura măsură prin care le-a fost onorată munca a fost desfiinţarea structurii.
În document se arată că prin desfiinţarea IJPF Suceava au crescut cheltuielile cu deplasarea la şi de la locul de muncă, cele cu chiriile plătite poliţiştilor care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu, şi mai ales cu deplasările pentru efectuarea de activităţi de control la structurile subordonate, că s-au aruncat pe fereastră banii utilizaţi în investiţii pentru renovarea unor clădiri din patrimoniul fostului inspectorat judeţean sau pentru asigurarea unor sisteme tehnice instalate la sediul sectorului desfiinţat din Vicovu de Sus în timp ce comunicarea pe verticală şi pe orizontală este mult îngreunată, în special cu structurile de resurse umane şi financiar, în ciuda eforturilor care se fac de lucrătorii acestor structuri.
Mai mult, în comunicat se menţionează că insuficienţa resurselor financiare şi materiale alocate pentru supravegherea frontierei şi numărul redus de poliţişti pe tura de serviciu face ca activităţile ilegale în zona Vicov-Bilca-Frătăuţi să cunoască o evoluţie periculoasă.
Cartel Alfa mai arată că în actuala structură coordonată de la Sighetu Marmaţiei, rolul serviciului de resurse umane nu mai poate fi relevant în managementul structurii datorită efectivelor mari pe care le gestionează, iar prin neacordarea statutului de personalitate juridică Serviciului Teritorial şi mai ales lipsea calităţii de ordonator terţiar de credite face imposibilă derularea unor activităţi simple cum ar fi achiziţiile publice necesare derulării activităţilor curente, derularea contractelor cu furnizorii de servicii sau protocoale de colaborare cu alte structuri la nivel judeţean.
„Cooperarea cu instituţiile statului cu atribuţiuni în domeniul ordinii publice şi şiguranţei naţionale nu a mai fost la nivelul înregistrat în anul 2011, iar acest fapt a permis creşterea activităţii infracţionale şi este posibil ca în continuarea evoluţia acestui fenomen să aibă efecte financiare pentru statul român. Introducerea în ţară a unor cantităţi foarte mari de ţigări provenind din ţările ex-sovietice produce pagube la bugetul de stat care pot fi mai mari decât cele 8 milioane de euro care erau prezentate ca fiind economii anuale odată cu reorganizarea poliţiei de frontieră”, se mai arată în comunicat.
Cartel Alfa Suceava se raliază şi solicitării sindicatului Poliţiei de frontieră de a cere demisia şefului Poliţiei de Frontieră, chestorul şef Ioan Buda.
Cele 21 de inspectorate judeţene ale Poliţiei de Frontieră au fost transformate, în decembrie 2011, în cinci inspectorate teritoriale şi Garda de Coastă prin reorganizarea Poliţiei de Frontieră.
Astfel, paza la frontiera cu Republica Moldova este asigurată de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi, cea de la frontiera cu Bulgaria, de ITPF Giurgiu, la frontiera cu Serbia –ITPF Timişoara, la graniţa cu Ungaria – ITPF Oradea, iar la cea cu Ucraina – ITPF Sighetu Marmaţiei în timp ce paza la frontiera maritimă, Delta Dunării, Dunărea interioară şi frontiera de uscat cu Bulgaria e asigurată de Garda de Coastă.
Intră acum și în grupul de