Intră acum și în grupul de
După participarea la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” organizată vineri, în incinta Casei de Cultură din Suceava, zeci de tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă au plecat descumpăniţi de faptul că CV-urilor lor erau prea bune pentru cerinţele angajatorilor.
Paradoxal, tinerilor absolvenţi de facultăţi şi mastere nu le-au fost date mari şanse de încadrare pe piaţa muncii, din cauza faptului că pregătirea din CV-ul personal era cu mult peste cerinţele angajatorilor suceveni.
„Am absolvit cu brio Facultatea << Geografia Turismului >> şi masterul în Ştiinţa Mediului, din cadrul Universităţii << Alexandru Ioan Cuza >> din Iaşi şi sincer, plec extem de dezamăgită de la acest târg de job-uri. Frustrarea vine atunci când angajatorul îţi spune că eşti prea bun pentru postul pe care îl are disponibil. De asemenea, am absolvit cursul de Inspector Resurse Umane din cadrul AJOFM Suceava şi cursul de SSM (Sănătate, Securitate, Muncă şi Protecţie Socială) organizat la ITM Suceava. Pentru ultima iniţiere am plătit suma de 800 lei şi totuşi ajung la concluzia că, cu cât ai mai multe studii, nu te mai caută nimeni”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Angela T., în vârstă de 26 de ani.
Indignată de faptul că participă pentru a patra oară la un târg de locuri de muncă fără a găsi un job pliat studiilor pe care le-a absolvit, Cristina M., absolventă de facultate şi master, în vârstă de 25 de ani, a spus pentru NewsBucovina.ro: „Constat că există o neconcordanţă între anunţurile cu privire la locurile de muncă diponibile şi cu situaţia de la faţa locului. Totuşi, nu există posturi pliate pe studiile absolvite de către cei care au urmat cursurile unei forme de învăţământ superior. Avem absolvenţi pe bandă rulantă care ies de pe băncile facultăţii fără a avea măcar o şansă de a pune în practică ceea ce au învăţat pe parcursul a 4-6 ani de studiu. Cred că statul român ar trebui să ia măsuri în acest sens”.
Întrebaţi dacă străinătatea reprezintă o soluţiei alternativă pentru viitorul lor, cei mai mulţi absolvenţi de studii superioare au răspuns pozitiv, susţinând că se gândesc serios să muncească în alte domenii, în afara graniţei, acolo unde vor avea posibilitatea să câştige mai mulţi bani.
„Am absolvit Facultatea de Studii Economice, la Suceava şi constat că, în afară de economist, casier sau consultant bancar, nu mă văd făcând altceva. Astăzi, am fost refuzată de două companii din aceste domenii, deoarece sunt din Stroieşti şi nu din oraş. Pe de altă parte, constat că statul român are grave pierderi în ceea ce priveşte studenţii care se şcolarizează în străinătate cu burse. E păcat, pentru că odată întors în ţară, nu ţi se oferă nicio şansă de angajare. Totuşi, care este soluţia? Încotro mergem?”, se întreabă Cosmina V., în vârstă de 22 de ani.
Angajatorii prezenţi la târg au început să părăsească incinta Casei de Cultură, în jurul amiezii, deoarece prezenţa la eveniment a tinerilor absolvenţi era una modestă.
“Am primit astăzi în jur de 15 CV-uri pentru postul de broker bancar, dintre care doar 3 sau 4 corespund nevoilor noastre. Un atuu pentru potenţialul angajat este să deţină studii economice. La penultimul târg de job-uri au participat mai mulţi tineri. Atunci am colectat 30 de CV-uri şi am reuşit să angajăm două persoane”, a declarat reprezentantul de la C.A.R. (I.F.N.) VIMARO CREDIT.
La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” organizată vineri de AJOFM Suceava la Casa Culturii din municipiu erau aşteptaţi peste 20 de angajatori, cu locuri de muncă diponibile în domeniile – fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi a produselor textile, construcţii, alte activităţi industriale, colectarea şi tratarea deşeurilor, industria construcţiilor metalice, comerţ, prelucrarea lemnului şi fabricarea de mobilă, precum şi pentru specializările de designer în industria de fabricare a mobilei, tehnician normator, consultant financiar, economist, inginer automatizări, inginer proiectant.
Intră acum și în grupul de