Intră acum și în grupul de
Un număr de 46 de cereri privind acordarea de despăgubiri pentru bunurile pierdute în urma părăsirii forţate a Basarabiei, nordului Bucovinei sau Ţinutului Herţa au fost aprobate, potrivit hotărârilor emise de Prefectura Suceava despăgubirile totalizând aproape 5 milioane de lei.
În cadrul şedinţei de miercuri a Comisiei judeţene Suceava de acordare de despăgubiri şi compensaţii cetăţenilor români s-au analizat 52 de dosare depuse în baza Legii nr. 290/2003, cu rapoarte de expertiză.
Dintre acestea au fost aprobate 46 de dosare, cuantumul total al despăgubirilor propuse fiind de 4.933.771 lei, iar în cazul a şase dosare s-a dispus reanalizarea.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că s-a constituit o nouă echipă tehnică de evaluatori pentru că este necesar să se facă în termen util evaluarea valorii despăgubirilor pentru terenuri, recolte, locuinţe sau anexele gospodăreşti.
„Până la sfârşitul acestei luni sperăm să finalizăm acţiunea de evaluare a dosarelor depuse în baza Legii 290/2003 în judeţul nostru”, a declarat Sinescu.
În judeţul Suceava au fost înregistrate un număr de 2.044 de cereri depuse în baza Legii nr. 290/2003, din care un număr de 479 de cereri au fost transmise la prefecturile Bucureşti, Timişoara, Botoşani şi Iaşi spre a fi soluţionate, un număr de 13 cereri au fost retrase la solicitarea petenţilor, iar restul dosarelor au fost soluţionate de Comisia judeţeană.
În cazul unui număr de 259 de dosare au fost emise hotărâri ale Comisiei Judeţene prin care au fost stabilite valoarea despăgubirilor, iar un număr de 1.250 de cereri au fost respinse.
Un număr de 42 dosare sunt trimise la experţi pentru evaluare, cererile fiind aprobate în urma analizei comisiei judeţene, deciziilor ANRP sau a hotărârilor judecătoreşti, urmând să fie analizate în cursul acestei luni, a precizat prefectul.
Legea 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensaţii persoanelor ale căror bunuri au fost sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
Intră acum și în grupul de