Intră acum și în grupul de
Aerogara Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava va fi modernizată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Suceava, a declarat marţi şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, care a precizat că modernizarea pistei, a sistemului de balezaj, a sistemului de aducere a avioanelor la sol şi construcţia unui nou turn de comandă vor fi finanţate prin POS-Transporturi cu 132 de milioane de lei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a spus într-o conferinţă de presă că licitaţiile pentru modernizarea Aeroportului Suceava au fost lansate.
El a explicat că aerogara va fi reabilitată termic întrucât pierderile de căldură sunt foarte mari şi implică şi costuri mari de întreţinere urmând să fie înlocuită tâmplăria metalică montată în urmă cu zeci de ani şi vor fi înlocuite şi finisajele exterioare şi interioare.
În decembrie urmează să fie semnat contractul de execuţie după ce în prezent se evaluează ofertele, CJ Suceava alocând 400.000 de lei pentru aceste lucrări.
Nechifor a spus că licitaţia pentru modernizarea aeroportului va fi organizată în data de 7 decembrie şi şi-a exprimat încrederea că firma care va câştiga licitaţia va reuşi ca în doi ani să finalizeze lucrările.
Aeroportul Suceava este primul care se modernizează prin POS Transporturi, urmând ca în urma investiţiilor, care vor fi finalizate în 2014, să poată opera avioane de tipul Boeing 767 seria 300, cu 290-350 de pasageri sau cargo care pot transporta 100 de tone de marfă, avionul actual de referinţă pentru aeroportul sucevean fiind ATR 42.
Prin acest proiect pista va fi prelungită de la 1.800 de metri la 2.460 de metri, iar lăţimea acesteia de la 30 la 45 de metri, urmând să fie construită o pistă elastică ce va permite aterizarea şi decolarea unor aeronave mari. Sistemul de balezaj va fi înlocuit cu un sistem cu lumină reglabilă şi dirijabilă şi va fi instalat şi un sistem automat ILS ce va aduce aeronavele la pistă pe vreme nefavorabilă sau de ceaţă la sol.
Actualele condiţii de aterizare de pe aeroportul sucevean sunt cu vizibilitate de 1.200 de metri şi plafon de 90 de metri, iar în urma investiţiilor acestea vor fi de vizibilitate 300 de metri şi plafon de 30 de metri.
Proiectul prevede construcţia unui nou turn de control cu o înălţime de 20 de metri, dar şi montarea unui grup electrogen special care să producă energie electrică în cazul unei avarii la reţeaua electrică.
Investiţia, în valoare de 39,5 de milioane de euro(132 milioane de lei) este finanţată cu 20,9 milioane de euro de UE, cu 9 milioane de euro de la bugetul naţional, iar restul de la bugetul judeţean şi Regia Autonomă Aeroportul Suceava. Pentru extinderea pistei de aterizare-decolare, CJ Suceava a achiziţionat mai multe terenuri din zonă şi ulterior a decis ca dreptul de administrare a bunurilor din domeniul public al judeţului Suceava, care au fost predate în administrare Regiei Autonome “Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava”, să se exercite pe durata existenţei Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava.
Intră acum și în grupul de