Volumul „Cautatorii de povesti” a fost lansat la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” din Suceava a găzduit luni, 12 noiembrie 2012, prima lansare a volumului “Căutătorii de Poveşti”, ce reuneşte 50 de poveşti semnate de Irina Păcurariu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu şi Radu Paraschivescu.

La eveniment au fost prezenţi Irina Păcurariu, Paul-Andre Baran, director program Biblionet, eroi ai poveştilor şi bibliotecari din toată Moldova.

Volumul „Căutătorii de Poveşti” este rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România, care a consemnat schimbările şi efectele în comunitate datorate dezvoltării bibliotecilor publice locale. Timp de 10 săptămâni, cei 4 Căutători implicaţi în proiect au stat de vorbă cu bibliotecari, cu oameni obişnuiţi ale căror vieţi au fost schimbate datorită bibliotecilor şi au scris poveştile întâlnite. Fragmente din aceste poveşti au putut fi citite până acum pe site-ul campaniei www.cautatoriidepovesti.ro. Din luna noiembrie, volumul va fi disponibil în format de carte electronica pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro şi va fi lansat în format tipărit în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ediţia a XIX, care se va desfăşura la Bucureşti, în data de 23 noiembrie.

Suceava este primul oraş dintr-un turneu de lansare al cărţii. Lansările vor continua în bibliotecile judeţene din Sf. Gheorghe, Cluj-Napoca, Craiova, Brăila, Timişoara.

Irina Păcurariu, în periplul „Căutătorilor de Poveşti”

Biblioteca Bucovinei din Suceava organizează de peste un an cursuri pentru copii şi tineri din centre de plasament în cadrul unui proiect numit „Ajutor la teme”. Inspirată de idee, Irina Păcurariu s-a întâlnit cu tinerii implicaţi în proiect, dar şi cu bibliotecara, Nicoleta Tipa, pentru a afla mai mult despre demersul lor, despre cum au reuşit să aducă profesori, să ofere meditaţii tinerilor după ore, dar şi despre progresele lor odată ce au găsit sprijin la bibliotecă. O poveste despre speranţă şi a doua şansă care poate fi citită în cartea “Căutătorilor de Poveşti”.

La Hangu, judeţul Neamţ, există o bibliotecă unde rafturile sunt date cu vopsea roşie doar spre exterior, acolo unde se văd, din lipsă de fonduri. Acest lucru însă nu afectează farmecul locului, acolo unde, de 22 de ani, bibliotecara, Liliana Pintea, şi-a pus amprenta pe fiecare scândură, carte sau calculator. Cu paşi mici, dar susţinuţi, a făcut din biblioteca de la Hangu un colţ de lume de basm, un refugiu pentru copiii care vin să îşi facă temele sau să se joace acolo zi de zi.

Bâra, localitate de graniţă între judeţele Iaşi şi Neamţ sau „locul unde se termină asfaltul şi începe viaţa” aşa cum scrie Irina Păcurariu, adăposteşte o bibliotecă „idilică, cu cerdac, într-o curte plină de copaci bătrâni”. În Bâra, fermierii vin la bibliotecă să lucreze împreună pentru APIA, să facă schiţele de cadastru pentru parcele, să completeze formulare, dar şi să stea la o vorbă şi o cafea despre toate şi despre viaţă în general.

Vlad Petreanu, în periplul “Căutătorilor de Povești”

Vlad Petreanu a străbătut Moldova dintr-un capăt într-altul. În Strunga, Căutătorul de Povești s-a întâlnit cu un tată care aproape renunţase la ideea de a-şi mai revedea cei cinci copii ai săi dintr-o căsnicie anterioară. Totul s-a schimbat într-o zi, când al şaselea copil, din familia nouă, a găsit una din surorile pierdute, accesând internetul la bibliotecă. Şi a reuşit să îi readucă împreună după mai bine de 20 de ani. „La Strunga se schimbă destine”, o poveste semnată de Vlad Petreanu.

Tot în regiune, dar în Cacica, Vlad Petreanu a vizitat ecoBiblioteca, un proiect ambiţios, complet „verde”, care are ca scop transformarea unei biblioteci vechi de 100 de ani în prima clădire din Europa complet independentă din punct de vedere energetic, al consumului de apă şi de orice fel de resurse.

Trebuie amintită şi o poveste de succes semnată recent de biblioteca „Gh. Asachi” din Iaşi care a fost premiată într-o competiţie mondială de inovaţie în biblioteci pentru contribuţia la sănătate în comunitate. Peste 2.000 de oameni instruiţi în acordarea primului ajutor, 90 de biblioteci în proiect şi cel puţin o viaţă salvată sunt rezultatele proiectului „Primul ajutor – trusa ta de cunoştinţe”.

Ideea a fost dusă mai departe în zeci de localităţi, printre care şi Târgu Frumos: „ Tineri şi adulţi care învaţă să salveze vieţi la bibliotecă, nevăzători care pot citi cărţi audio special aduse pentru ei, oameni şi idei – biblioteca din Târgu Frumos e un loc aglomerat şi foarte viu”, scrie Vlad Petreanu.

Toate acestea şi mult mai multe puteţi citi în cartea “Căutătorilor de Poveşti”, „o poveste fără început şi fără sfârşit” aşa cum spune Paul Andre Baran, directorul Biblionet în prefaţa volumului.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill&Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet va dota până la finalul anului peste 2.000 de biblioteci locale, dotate cu peste 9.441 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.300 de bibliotecari formaţi vor fi instruiţi în utilizarea computerului.


Intră acum și în grupul de