Intră acum și în grupul de
[gallery columns=”4″ link=”file” ids=”18285, 18286, 18287, 18288, 18289, 18290, 18291, 18292, 18293, 18294, 18295, 18296, 18297, 18298, 18299″ limit=”1″ wraptag=”div” navwraptag=”div” cellclass=”smd_slimbox” navclass=”smd_slimbox_nav” prevlabel=”« inapoi” nextlabel=”inainte »” />O locuinţă precucuteniană ce datează din anul 4.000 Î.Hr. a fost descoperită în localitatea suceveană Baia, în zona numită „în muchie” a declarat marţi, la faţa locului, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
Potrivit acestuia, descoperirea este relevantă în primul rând prin numărul de epoci cărora le aparţin piesele găsite, cât şi prin nivelul precucutenian ce datează de cca 6.000 ani înainte de prezent. „Vorbim de civilizaţia Precucuteni II, care nu a fost foarte intens cercetată. Practic, vorbim de cea de-a cincea aşezare cercetată sistematic din această perioadă. Am identificat o locuinţă din această etapă parţial distrusă de locuirile ulterioare. Vorbim de Epoca Bronzului, două civilizaţii, Costişa şi Nouă, a doua Epocă a Fierului << La Tene >> , secolul IV d. Hr. şi Civilizaţia Sântana de Mureş”, a explicat Emil Ursu.
Acesta a precizat că bogăţia acestei aşezări se va vedea abia după ce piesele vor fi restaurate şi după ce toate datele vor fi puse cap la cap. Totuşi, potrivit directorului Muzeului Bucovinei, indiferent de bogăţia ei, aşezarea aduce un plus în cercetarea acestei civilizaţii.
Ursu a mai precizat că în locuinţă au fost găsite cel puţin opt vase întregibile, de diferite mărimi, tipuri, piese din silex, lame, topoare, dăltiţe din silex sau marnă. De asemenea, a fost găsit mult utilaj dintr-o rocă locală, alături de râşniţe, frecătoare, lustruitoare, piese specifice începutului Neoliticului est-european.
„Pe şantier se află deja doi colegi de-ai mei de la Laboratorul de Restaurare. Dânşii au preferat să vină să recolteze direct piesele. Acestea vor fi curăţate, restaurate, inventariate, urmând a fi arătate publicului într-o viitoare expoziţie. Cert este că piesele vor intra în expoziţia de bază, pentru că la acest moment Muzeul de Istorie din Suceava nu are asemenea patrimoniu”, a explicat directorul instituţiei muzeale.
Aşezarea din localitatea Baia a fost identificată în anul 2000 de către arheologii Mugur Andronic şi Bogdan Niculică, ea fiind publicată în anuarul muzeului.
Situată pe malul stâng al râului Moldova, la sud-vest de oraşul Fălticeni, Baia a fost prima capitală a Moldovei. La sfârşitul secolului trecut, Baia mai păstra încă urme ale perioadei sale de glorie. Era menţionată existenţa, în diferite locuri ale oraşului, a unor „temelii de ziduri de pivniţe, de clădiri, mai mult sau mai puţin mari, de subterane etc”. De-a lungul timpului, date interesante referitoare la începuturile şi dezvoltarea aşezării au furnizat cercetările arheologice.
Intră acum și în grupul de