Risc de blocare a albiilor unor cursuri de apa din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

O comisie interinstituţională a verificat în luna octombrie starea cursurilor de apă din judeţul Suceava în vederea preîntâmpinării blocajelor pe timp de iarnă, constatând mai multe situaţii în care există risc de blocare a albiilor unor cursuri de apă.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava, pe timpul verificărilor în teren s-a constatat, ca element general în zona de munte, colmatarea subtraversărilor cu roci, aluviuni, lemne, atât pe drumuri cât şi pe calea ferată. „Numeroase poduri şi podeţe nu mai asigură o secţiune de scurgere normală din cauza vegetaţiei lemnoase uscate şi a grindurilor formate în zona pilonilor. S-au identificat podeţe (îndeosebi în comunele Ulma şi Brodina) care, odată cu ridicarea talvegului albiilor, nu permit tranzitul nici pentru debite normale, apa curgând la o distanţă mică de tablier”, se menţionează în comunicat.

Totodată, se arată că torenţii atât cei permanenţi cât şi cei nepermanenţi din zona de munte în special în comunele Ulma, Brodina, Ciocăneşti şi Cârlibaba reprezintă în continuare un risc pentru localităţi şi infrastructurile acestora, iar în acelaşi timp, o problemă care trebuie rezolvată de către administratorii sau proprietarii terenurilor în pantă, pe care se formează.

Comisia a mai constatat că planurile de urbanism general ale comunelor Cârlibaba, Slatina sau Crucea, nu abordează corect problematica pentru riscuri naturale.

În comunicat se mai arată că pe DJ 209 G – care traversează comuna Ulma, au început lucrările de decolmatare a podeţelor de pe trei pâraie, subtraversări care au fost blocate la inundaţiile din 2008, dar că în comuna Dorna Candreni albia pârâului Pietrelor care tranzitează satul Poiana Negri este îngustată în zona Cabanei Poiana din cauza amplasării pe malul drept a unui gater.

În comuna Stulpicani, două depozitări provizorii de buşteni din albia majoră a pârâurilor Gemenea şi Siliştea pot fi antrenate de torenţi cu riscul blocării albiilor respective şi tot în aceeaşi comună sunt depozitate aleatoriu, pe malul stâng al pârâului Negrileasa, resturi de materiale de construcţie şi deşeuri menajere.

Mai mult, în comuna Slatina, în satul Găineşti, pe cursul pârâului Suha Mică, ce tranzitează localitatea, sunt amplasate podeţe şi punţi provizorii de acces către proprietăţi, structuri ce pot constitui obstacole în situaţia scurgerilor pe versanţi şi a debitelor mari. În aceeaşi localitate este constituit – în zona podului peste pârâul Humărie, afluent al Suha Mică, un depozit provizoriu neconform de buşteni care se extinde în albia minoră şi pe maluri.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că planurile şi hărţile de risc ale judeţului vor trebui refăcute, iar la elaborarea acestora să fie cooptate şi cadre universitare de la departamentele de silvicultură şi geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.


Intră acum și în grupul de