Adrese catre guvernele Romaniei si Ucrainei privind urgentarea semnarii acordului care simplifica trecerea frontierei


Intră acum și în grupul de

Transmiterea de adrese către Guvernele României şi Ucrainei prin care se solicită urgentarea consultărilor bilaterale şi finalizarea negocierilor privind liberalizarea condiţiilor de trecere a frontierei de cetăţenii din judeţul Suceava şi din regiunea Cernăuţi în cadrul Acordului interguvernamental dintre România şi Ucraina privind regulile micului trafic de frontieră. Asta au votat, vineri, în unanimitate, consilierii judeţeni suceveni şi deputaţii Consiliului Regional Cernăuţi, în cadrul şedinţei comune a CJ Suceava şi CR Cernăuţi organizate la Suceava.

În acelaşi timp, aleşii din Suceava şi Cernăuţi solicită urgentarea ratificării Acordului cu privire la deschiderea punctelor de trecere Vicovu de Sus- Krasnoilsk, Racovăţ- Diakivţi, Ulma-Rusca pentru trafic internaţional precum şi iniţierea demersului procesului de tratative privind condiţiile necesare pentru deschiderea punctului de trecere Climăuţi-Bila Krynytsia.

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, a declarat într-o conferinţă de presă că în ceea ce priveşte micul trafic de frontieră, acesta vine în sprijinul locuitorilor din cele două părţi ale frontierei, familii care sunt despărţite de graniţă, care vor putea avea relaţii mai strânse. El a mai arătat că deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei va fi în beneficiul locuitorilor din cele două regiuni pentru că nu vor fi nevoiţi să parcurgă distanţe lungi pentru a trece prin PTF Siret, dar că, în acelaşi timp, va fi descongestionat şi traficul din PTF Siret.

Papiev a arătat că în ceea ce priveşte redeschiderea punctelor de frontieră, mingea este în terenul României, care le-a închis după aderarea la Uniunea Europeană.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că speră că în perioada următoare va fi semnat Acordul privind micul trafic de frontieră, dar că vor fi redeschise şi puncte de trecere a frontierei, cel mai avansat fiind PTF Vicovu de Sus-Krasnoilsk. El a mai spus că pentru reprezentanţii administraţiilor din cele două regiuni, organizaţii neguvernamentale şi oameni de afaceri vor fi emise, în comun, de autorităţile sucevene şi cele din Cernăuţi, un număr de 100 de permise speciale de trecere pentru o procedură mai rapidă la trecerea frontierei.

Cinci puncte de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina, Izvoarele Sucevei, Vicovu de Sus, Racovăţ, Ulma şi Climăuţi, a fost închise temporar începând din martie 2010, pentru finalizarea unor lucrări de reconstrucţie şi amenajare, în vederea aducerii lor la standardele Schengen.


Intră acum și în grupul de