Intră acum și în grupul de
„Putem spune că azi a avut loc o şedinţă comună a parlamentelor Bucovinei. Evaluarea rezultatelor acestui eveniment o vom primi, mai târziu, de la cetăţenii din Suceava şi Cernăuţi”, a fost declaraţia făcută de guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, după şedinţa comună a Consiliului Judeţean Suceava şi a Consiliului Regional Cenăuţi.
Potrivit lui, şedinţa comună desfăşurată vineri la Suceava reprezintă un eveniment istoric pentru relaţiile bilaterale. Papiev a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă că dezvoltarea economică a zonei este foarte importantă şi a menţionat că aceasta va presupune şi constituirea de întreprinderi mixte. Guvernatorul regiunii Cernăuţi a mai declarat că, în Cernăuţi, sloganul este „Ţinutul în care merită să trăieşti” şi că îşi doreşte ca acest slogan să fie comun pentru întreaga Bucovină.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că discuţiile între Suceava şi Cernăuţi vor continua în perioada următoare, iar una din ţintele de interes comun este dezvoltarea sănătoasă, pragmatică, în domeniul economic. „E momentul să profităm de situaţia internaţională”, a spus Nechifor care a arătat că România şi Ucraina pot fi pieţe economice importante pentru agenţii economici din cele două ţări.
El a mai declarat că chiar dacă Ucraina nu face parte din Uniunea Europeană, există premise pentru dezvoltarea de afaceri, iar din această iarnă se va trece la o nouă etapă de dezvoltare bilaterală. „Astăzi a fost dat un semnal politic extrem de puternic ce va fi văzut şi de mediul de afaceri, dar şi de locuitorii din Suceava şi Cernăuţi”, a spus Nechifor.
Preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, a spus la rândul său că hotărârile adoptate în şedinţa comună au fost dezbătute foarte serios de deputaţii din CR Cernăuţi şi că deciziile luate reprezintă un pas spre o colaborare fructuoasă.
În cadrul şedinţei comune organizate vineri la Suceava s-a decis transmiterea către UE a unei solicitări de modificare a cerinţelor de bază privind finanţarea Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat 2014-2020 pe principiul de egalitate la distribuirea fondurilor, s-a stabilit transmiterea de scrisori către Guvernele Ucrainei şi României pentru urgentarea semnării acordului de mic trafic de frontieră, implementarea unui model performant de colaborare între serviciile de protecţie a mediului din Suceava şi Cernăuţi, introducerea unui mecanism de colaborare între ISU Suceava şi reprezentanţilor din Cernăuţi din Ministerul de Situaţii de Urgenţă al Ucrainei.
Totodată, s-a stabilit reluarea procesului de negociere cu landul austriac Tirol, voievodatele poloneze, regiunile franceze şi italiene privind stabilirea unei relaţii de parteneriat în cadrul cooperării convenţiilor Carpatice şi Alpine, promovarea în comun a unor proiecte turistice, organizarea a celei de-a cincea reuniuni a Iniţiativei Central Europene-Bucovina pe teme economice.
În cadrul şedinţei s-a mai decis şi transmiterea unei solicitări către guvernele Ucrainei şi României privind susţinerea introducerii în reţeaua TEN-T a unor trasee rutiere din România şi Ucraina care să facă legătura cu ruta de tranzit Via Carpathia, în vederea creşterii potenţialului de tranzit a ambelor regiuni.
În această solicitare se arată că autorităţile trebuie să iniţieze elaborarea în comun a fundamentării tehnico-economice a refacerii potenţialului de tranzit al rutelor existente construite pe teritoriul ambelor regiuni care realizează prin Bucovina conexiunea cu reţelele rutiere şi feroviare transeuropene la nord şi sud de Carpaţi precum şi la est şi vest cu posibilitatea de extindere a proiectului „Via Carpathia” în ambele regiuni.
Guvernatorul regiunii Cernăuţi a explicat că prin această rută, Bucovina ar putea fi culoar de transport între Balcani şi nordul Europei.
Intră acum și în grupul de