Intră acum și în grupul de
„Libertate pentru Iulia”. Asta a cerut deputatul ucrainean Ion Munteanu din cadrul Consiliului regional Cernăuţi, în finalul discursului pe care l-a susţinut în şedinţa comună a CJ Suceava şi CR Cernăuţi. Munteanu, deputat în Consiliul regional Cernăuţi din partea partidului Batakivşina (Patria) de opoziţie, şi-a început discursul spunând că liderul partidului, Iulia Timolşenko, este în închisoare ca urmare a unor dosare fabricate din motive politice de actualul regim.
El a arătat că, în Ucraina, opoziţia este interesată mai mult ca oricine de accelerarea intergrării europene a ţării şi că numai împreună cu Europa se va reuşi făurirea unei Ucraine cu adevărat democrată în care să fie respectate drepturile tuturor cetăţenilor, indiferent de opiniile lor politice.
Deputatul cernăuţean a spus în discursul său că guvernul Ucrainei, chiar dacă îşi declară intenţia de integrare europeană, face totul însă pentru a o împiedica. El a menţionat că de la venirea la putere a echipei actualului preşedinte Ianukovici, patru din cele cinci puncte de trecere a frontierei între Suceava şi Cernăuţi au fost închise şi cu cât trece vremea devine mai problematică reluarea funcţionării lor.
Munteanu a mai spus că deşi Guvernul Ucrainei a decis regimul intrării fără viză pentru cetăţenii UE, acesta a rămas un pas unilateral, iar pentru cetăţenii ucraineni, în special pentru cei din Cernăuţi, problema trecerii frontierei fără viză este deosebit de importantă, iar rezolvarea acesteia va permite nu numai activare relaţiilor de afaceri şi familiale, dar şi apropierea ucrainenilor de standardele europene.
El şi-a exprimat încrederea că dacă Ucraina va fi sprijinită de ţările UE se va făuri un stat democratic şi de drept şi a subliniat că liderul Iulia Timoşenko spunea că dreptatea există, şi pentru aceasta trebuie luptat.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că subiectul lansat de deputatul din Cernăuţi face parte din politica naţională, iar în şedinţa comună se dezbat chestiuni regionale. „Avem şi noi un premier arestat în România. Diferenţa este că opoziţia din România nu plânge pentru acest lucru”, a spus Nechifor.
Încarcerată din august 2011, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, fost artizan al “revoluţiei portocalii” prooccidentale din 2004, a fost condamnată două luni mai târziu la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea este judecată, de asemenea, pentru fraudă fiscală. Timoşenko, susţinută de ţările occidentale, consideră judecarea şi condamnarea sa o persecuţie politică organizată de putere. Situaţia sa a provocat o criză gravă între Kiev şi Uniunea Europeană.
Intră acum și în grupul de