Intră acum și în grupul de
Sucevenii au început să apeleze la serviciile de urgenţă pentru transportul pacienţilor la spital şi nu mai apelează la autovehicule particulare, a declarat, marţi şeful ISU Suceava, col. Ioan Burlui, care a menţionat că această situaţie a fost determinată de noile dotări ale ISU.
Burlui a spus într-o conferinţă de presă la finalizarea unui proiect finanţat prin POR de dotare cu zece autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă şi pentru asistenţă medicală de urgenţă că acesta sunt cele mai moderne din ţară.
Astfel, ISU Suceava a primit două autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare de asistenţă medicală de urgenţă o autospecială de capacitate mărită şi şapte ambulanţe din care şase de tip „B” şi una de tip „C”. El a explicat că noile autospeciale pentru asistenţă medicală de urgenţă permit ca toţi membrii echipajului să intervină la solicitare, lăsând maşina pornită, fără chei în contact, astfel încât în ambulanţă să se menţină microclimatul, iar aparatura medicală să rămână în funcţiune.
Totodată, dacă se încearcă furtul maşinii, motorul acesteia se opreşte. Burlui a mai spus că în ultima perioadă a crescut adresabilitatea pentru serviciile de urgenţă în cazul transportului pacienţilor la spital şi ca urmare a noilor dotări, meţionând că SMURD Suceava a intervenit în primele zece luni ale anului 2012 la 2.355 cazuri cu o creştere de peste 20 la sută faţă de anul trecut, iar timpul mediu de răspuns fiind de 11 minute.
„Văzând locuitorii dotările s-a ieşit din uz ca pacienţii să mai vină singuri, sau cu o altă maşină şi preferă să se adreseze prin 112”, a spus şeful ISU Suceava.
El a mai arătat, că tot prin POR s-au mai achiziţionat într-o primă etapă zece autospeciale de intervenţii la incendii care au dotare şi pentru acordarea de ajutor medical de urgenţă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că pentru o ambulanţă de reanimare deţinută de ISU Suceava urmează să fie angajaţi medici rezidenţi care să opereze pe acest tip de maşină. Nechifor şi-a exprimat încrederea că din luna ianuarie ar putea fi atraşi medici rezidenţi de la Iaşi pentru activitatea de urgenţă. El a spus că a discutat şi cu primarul Ion Lungu pentru ca împreună să găsească soluţia ca medicilor rezidenţi care vin la Suceava pentru această activitate să le fie puse la dispoziţie locuinţe de serviciu.
Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, Daniel Martiniuc, a declarat la rândul său că există încă un mare deficit de personal în judeţ pentru servicii de urgenţă, arătând că la staţiile din Siret, Câmpulung Moldovenesc, Broşteni şi Solca nu există medici, iar la staţiile Gura Humorului, Vatra Dornei şi Fălticeni este angajat doar câte un singur medic. El a arătat că toţi medicii ar dori să lucreze „la căldură” în spitale arătând că domeniul de urgenţă e un serviciu stresant. „Trebuie să ai calităţi native pentru această activitate, să ai adrenalină şi condiţie fizică”, a spus Martiniuc.
El a mai spus că Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava are 48 de ambulanţe, din care 22 sunt maşini de urgenţă, iar pentru ca intervenţiile să fie rapide în tot judeţul ar fi nevoie de încă 40 de maşini astfel încât să existe câte o ambulanţă pe o rază de 20-30 de kilometri.
ISU Suceava a mai fost dotat în acest an, tot printr-un proiect cu fonduri europene, cu zece autospeciale de intervenţie din care una de cercetare chimica şi radiaţii nucleare, una de descarcerări grele, o autospecială mixtă de descarcerare şi stingere cu apă şi spumă şi şapte autospeciale de stingere.
Intră acum și în grupul de