Intră acum și în grupul de
Istoria Bradului de Craciun pare sa fi inceput undeva prin secolul al saptelea, cand un calugar de la Crediton, Devonshire, a plecat in Germania pentru a preda Cuvantul lui Dumnezeu. El a facut multe lucruri bune acolo, si a petrecut mult timp in Turingia, o zona care avea sa devina in timp leaganul Industriei Decoratiilor de Craciun.
Potrivit site-ului Descopera.net, legenda spune ca el a folosit forma triunghiulara a bradului pentru a descrie Sfanta Treime a lui Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Oamenii au inceput sa-l venereze si sa-l considere Arborele lui Dumnezeu. Prin secolul al 12-lea bradul a inceput sa fie spanzurat, cu susul in jos, de plafoanele caselor, in perioada de Craciun din Europa Centrala, ca un simbol al crestinismului.
Bradul a fost decorat prima data la Riga, in Letonia, in anul 1510 de catre Luther King, care a ornat cu lumanari un mic brad de Craciun, dupa ce intr-o seara a vazut un brad nins care sclipea la lumina lunii.
Bradul in Marea Britanie. Pomul de Craciun a fost adus in Marea Britanie de germani care isi decoaru casele cu brazi. Britanicii nu au fost prea incantati de aceste obicei german si nu l-au preluat de atunci. Doar unele familii aveau pomi de Craciun, dar se crede ca erau influentate de vecinii lor germani. Totul s-a schimbat insa din 1846, cand Regina Victoria si Printul Albert au aparut intr-o imagine in Illustrated London News, in picioare alaturi de copiii lor, in jurul unui pom de Craciun. Cum Victoria era foarte populara, traditia bradului a devenit imediat la moda in Marea Britanie.
In 1850, Charles Dickens descrie pomul de Craciun ca pe o traditie destul de scumpa in care se puteau regasi papusi, fructe, bijuterii, sabii, mobila in miniatura, mici instrumente muzicale si jucarii.
Dupa moartea reginei Victoria, tara a intrat in doliu si oarecum si pomul de Craciun a murit pentru o perioada in foarte multe case. Au urmat perioade in care bradul a lipsit si apoi a aparut in casele oamenilor, iar in timpul razboaielor acesta a fost interzis pentru a fi taiat pentru decor. Chiar si asa, pentru a ridica moralul oamenilor pomi mari de Craciun au fost ridicati in orase, in locuri publice.
De prin 1960, au inceput sa apara schimbari si bradul a inceput sa fie impodobit dupa idei moderniste, cu globuri de sticla si lumini. In urmatorii ani au aparut si brazii artificiali in mai multe modele si culori (inclusiv argintii), au aparut spray-uri pentru brazi si tot felul de ornamente din ce in ce mai interesante.
Bradul in America. Bradul de Craciun a fost adus in America de germani dar la inceput americanii l-au vazut ca pe o ciudatenie deoarece crestinii il considerau un simbol al paganismului. Cu toate acestea in timp americanii au preluat acest obicei si chiar l-au dezvoltat si astfel a luat nastere o adevarata industrie legata de ornamentele de Craciun.
Dupa ce Presedintele Theodore Roosevelt a interzis impodobirea brazilor pentru ca mediul sa fie protejat, traditita impodobirii brazilor la Casa Alba a revenit in 1923. In urmatorii ani au aparut diferite ornamente precum globurile, beculetele sau ghirlandele, se arata pe site-ul Descopera.net.
Bradul in traditia romaneasca apare in mai multe momente cheie, la nunta, la ceremonii de inmormantare si la Craciun, ipostaza in care este cel mai popular in prezent. Obiceiul a fost inspirat din tarile occidentale, cel mai probabil din Germania sau din tarile nordice.
In zilele noastre, impodobirea bradului de Craciun a devenit unul dintre cele mai iubite obiceiuri, atat in mediul urban cat si in mediul rural.
Pomul de Craciun se impodobeste in Ajunul Craciunului si a devenit un simbol universal, iar in zilele noastre este inaltat si decorat de oameni de orice religie, indiferent de clima tarii de bastina.
Intră acum și în grupul de