Intră acum și în grupul de
Consiliul Local Suceava urmează să adopte o hotărâre prin care se asigură gajarea liniei de credit de 7,2 milioane de lei pentru Termica SA, a declarat primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri, edilul-şef al Sucevei a ţinut să sublinieze că în prezent, sunt probleme mari legate de achitarea cărbunelui achiziţionat de societatea de termoficare.
Potrivit lui Lungu, apelul făcut în luna decembrie pentru ca populaţia să-şi achite facturile la încălzire nu a dat roade şi că dacă se estima încasarea a trei milioane de lei, s-au încasat doar 1,9 milioane de lei, iar soldul populaţiei a crescut la 21,1 milioane de lei. Primarul a evidenţiat că în cursul anului 2012, municipalitatea a făcut eforturi mari pentru a asigura societăţii de termoficare finanţare de 40 de milioane de lei şi că ar trebui ca şi populaţia să înţeleagă şi să-şi achite facturile. „Avem cărbune până la sfârşitul lunii ianuarie. Nu ştim cum va fi vremea în februarie, martie şi aprilie şi trebuie să ne asigurăm cantitatea de cărbune pentru cel puţin încă două luni”, a spus Ion Lungu.
El a adăugat că populaţia va trebui să înţeleagă că trebuie să-şi achite facturile la încălzire mai ales că preţul este dintre cele mai mici din ţară de 185 de lei/ Gcal, ca anul trecut. Primarul a mai spus că, în actualele condiţii, şansele pentru respectarea graficului de plăţi către furnizorul de cărbune al Termica SA Suceava, stabilit la mijlocul lunii decembrie, sunt reduse.
Termica SA Suceava a contractat 90.000 de tone de cărbune de la furnizor, din care au fost livrate până acum 79.000 de tone, şi este în imposibilitatea de a-şi achita plăţile către furnizor. Costul total al cărbunelui contractat de Termica SA Suceava este de aproximativ 30 de milioane de lei, iar datoriile populaţiei sunt de 21,1 milioane de lei furnizorului de energie termică.
Primarul Sucevei a iniţiat încă de la începutul verii un program de recuperare a datoriilor populaţiei către Termica SA şi a stabilit împreună cu asociaţiile de proprietari ca valoarea sumelor achitate să fie de minim două milioane de lei pe lună. În lunile iulie şi august încasările au fost la nivelul stabilit, dar acestea s-au diminuat ulterior astfel încât datoriile populaţiei către societatea de termoficare au continuat să se menţină ridicate. Primarul a făcut în ultima perioadă mai multe solicitări către populaţie să achite facturile restante pentru a se evita riscul sistării furnizării agentului termic.
Intră acum și în grupul de