Intră acum și în grupul de
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava aflat sub conducerea reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului, Florin Sinescu, nu s-a bucurat de un an liniştit în 2012, confruntându-se cu tot felul de probleme.
În cadrul Şedinţei de bilanţ pentru anul trecut organizată pe parcursul zilei de joi, Florin Sinescu a anunţat că activitatea CJSU a demarat încă din iarna 2011 – 2012 când, ca urmare a fenomenor meteorologice produse în cursul lunii decembrie a fost stabilită operaţionalizarea Comandamentului de iarnă.
„Din cauza temperaturilor foarte scăzute din perioadele reci ale anului 2012, în vederea prevenirii apariţiei victimelor gerului, a fost pusă în aplicare Procedura pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite, iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor”, a declarat Florin Sinescu, adăugând că în acest sens, „au fost constituite echipaje de patrulare din cadrul ISU Suceava, IPJ Suceava şi IJJ Suceava în colaborare cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean care au identificat persoanele fără adăpost, cât şi pe cele aflate în dificultate. Persoanelor găsite li s-a acordat primul ajutor dacă s-a impus, după care au fost transportate în locaţiile special amenajate”.
Luna decembrie a fost caracterizată prin manifestarea fenomenelor meteorologice specifice sezonului rece (temperaturi scăzute, ninsori abundente şi viscol, ceaţă, polei şi chiciura), care au determinat deranjamente ale reţelelor electrice, blocaje temporare ale Aeroportului „Ştefan cel Mare”, ale căilor rutiere, îngreunând astfel bunul mers al activităţii. De asemenea, debitele şi cotele principalelor cursuri de apă din judeţ au fost permanent monitorizate, neînregistrându-se baraje prin dislocarea podurilor de gheaţă.
Potrivit analizei prezentate de conducerea Prefecturii Suceava, de la începutul anului, la nivelul judeţului s-au înregistrat şi aproape 60 de intervenţii pentru limitarea şi îndepărtarea efectelor produse de fenomene hidrometeorologice periculoase. În urma acestora au fost afectate aproape 190 de locuinţe particulare şi trei obiective social – economice. Totodată, au avut de suferit peste 10 kilometri de drumuri judeţene, aproape 22 km de drumuri comunale, cinci poduri, 37 de podeţe şi circa 12.500 de hectare de terenuri agricole. Potrivit surselor citate, valoarea totală a pagubelor înregistrate în judeţul Suceava din cauza intemperiilor pe parcursul anului 2012 se ridică la valoarea totală de peste 41.360.000 de lei.
„Pagubele înregistrate în localităţile din zonele de munte, s-au datorat căderilor de precipitaţii cu caracter torenţial, inexistenţei lucrărilor de amenajare a torenţilor, întreţinerii necorespunzătoare a şanţurilor, rigolelor şi a podeţelor de subtraversare subdimensionate. Pentru evitarea accentuării degradărilor produse la lucrările de îndiguire şi evitarea inundării localităţilor apărate, sunt necesare lucrări de recalibrare şi regularizare pe râul Suceava, pe tronsonul Vicovu de Sus – Frătăuţii Vechi şi pe râul Râşca în zona localităţii Bogdăneşti. Deasemenea este necesar a se remedia în regim de urgenţă eroziunile din corpul digului la lucrarea Regularizare râu Suceava în zona localităţilor Vicovu de Sus – Frătăuţii Vechi şi refacerea protecţiei digului din gabioane la lucrarea Regularizare pârâu Râşca la Bogdăneşti”, a mai adăugat prefectul judeţului Florin Sinescu.
Intră acum și în grupul de