Intră acum și în grupul de
Toate persoanele care au diferite litigii cu semeni de-ai lor şi nu numai vor fi nevoiţi ca începând cu data de 1 februarie să încerce într-o primă fază rezolvarea problemelor pe cale amiabilă. Şi până acum, conform legii 192/2006 se putea face acest lucru, dar după nu mai puţin de cinci modificări şi revizuiri ale actului normativ, de luna viitoare aceasta primeşte caracter de obligativitate.
Potrivit reprezentantului Camerei Mediatorilor Autorizaţi Suceava, Vasile Vargan, până acum medierea diferitelor conflicte pe cale amiabilă era opţională, dar de la 1 februarie dacă acest lucru nu se va realiza în prealabil, instanţa nu va accepta cazul pe rol.
Conform noilor modificări ale legii 192/2006, „persoanele fizice sau persoanele juridice sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege”. În caz contrar, articolul 2 stipulează că „Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a acestor obligaţii anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanşarea procesului în termen de maxim 15 zile calendaristice”.
În acest sens, pe parcursul zilei de miercuri, cei aproximativ 20 de mediatori autorizaţi din judeţul Suceava au luat parte la un stagiu de pregătire în prezenţa preşedintelui Camerei de Mediere Iaşi, Ştefan Coste, pentru ridicarea nivelului de pregătire profesională în vederea aplicării în cele mai bune condiţii a noilor prevederi legislative, începând cu 1 februarie. Astfel de cursuri sunt susţinute în toate judeţele ţării, fiind organizate sub coordonarea Consiliului Naţional de Mediere – România.
Potrivit declaraţiilor oferite de Vasile Vargan, „este vorba despre o deschidere totală din partea instanţelor de judecată în vederea soluţionării pe cale amiabilă a cât mai multe conflicte existente, un mare pas făcut în direcţia rezolvării litigiilor existente, iar până la urmă şi un mare câştig de timp şi bani pentru cei implicaţi în astfel de dispute.
Intră acum și în grupul de