Intră acum și în grupul de
Patru eleve de la colegiile naţionale „Ştefan cel Mare” şi „Mihai Eminescu” Suceava, din clasele X-XI, care frecventează cursurile Cercului de Jurnalism organizate în cadrul Palatului Copiilor Suceava, au vizitat miercuri, redacţia celui mai longeviv cotidian sucevean – Crai Nou, care până în prezent a scos peste 6.000 de numere.
Activitatea se înscrie în programul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii bun” şi a reprezentat pentru eleve un bun prilej de a afla o mică parte din tainele meseriei de jurnalist, dezvăluite cu profesionalism de Liviu Clement, redactor-şef în cadrul ziarului sucevean.
Acesta a relatat cu nostalgie despre ce implica meseria de ziarist în anii ’90, perioadă despre a rememorat – „erau vremuri frumoase pentru presă, vremuri în care ştirile veneau doar dacă făceai teren”, amintind că telefonul reprezenta cea mai eficientă metodă de a transmite ştirile în timp real, de pe teren, către redacţie.
Clement le-a explicat potenţialelor jurnaliste cum sunt împărţite sarcinile într-o redacţie, ce implica şedinţa de redacţie şi care este scopul acesteia, precum şi care sunt sarcinile unui redactor în vederea obţinerii unui randament crescut la locul de muncă. Redactorul-şef le-a explicat musafirilor care este diferenţa dintre redactor şi reporter, subliniind totodată faptul că, în ziarul tipărit este foarte importantă ierarhizarea articolelor în funcţie de interesul cititorilor.
La cererea profesorului de limba şi literatura română care predă în cadrul Cercului de Jurnalism la Palatul Copiilor Suceava, Oana Popescu, Clement a oferit câteva sugestii despre modul în care va trebui organizată revista Palatului. „Sugerez să puneţi accent pe genurile şi speciile care treptat, tind să dispară din presă. Mă refer la reportaje şi interviuri”, a concluzionat Liviu Clement.
Crai Nou este un cotidian de tradiţie al judeţului Suceava, ce apare, fără nicio întrerupere cu acest nume, din data de 26 decembrie 1989 (după ce două ediţii anterioare s-a numit „Suceava”). Acesta a fost primul ziar privat din judeţ, în momentul de faţă având un tiraj auditat de Uniunea Naţională a Presei Locale.
Reputatul cotidian a fost distins cu Ordinul Ziariştilor Clasa I, Aur, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, acordat în decembrie 2009, la împlinirea a 5.000 de numere.
Intră acum și în grupul de