Intră acum și în grupul de
Hotelierii suceveni sunt îngroziţi de faptul că începând din ultimul trimestru al acestui an ar putea plăti impozitul forfetar propus de ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini. Măsura de taxare a activităţii din turism se doreşte a se concretiza într-un impozit pe camera de hotel, cuprins între 15 şi 200 de euro pe an.
Potrivit ministrului, taxa se va aplica în primă fază hotelurilor, rastaurantelor, barurilor, service-urilor auto, urmând ca apoi impozitul să se extindă şi în alte ramuri. Grapini a ţinut să precizeze că impozitul forfetar nu este „un impozit în plus”, pentru că cei care plătesc această sumă fixă, nu mai achită nici impozit pe cifră de afaceri, nici cei 16% impozit pe profit.
Totuşi, de altă părere sunt reprezentanţii Federaţiei Industriei Hoteliere din România care arată că firmele mici (hoteluri, moteluri, pensiuni) nu vor găsi resursele financiare pentru continuarea activității în condițiile unui impozit forfetar. Ei sunt de părere că prin introducerea acestui impozit vor fi afectate negativ toate societăţile care au investit în hoteluri şi care înregistrează pierderi sub povara creditelor bancare, iar aplicarea acestei măsuri va conduce totodată la eliminarea interesului faţă de investiţii în turism.
Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de hotelierii din Suceava, care consideră că un astfel de impozit îi poate falimenta.
„Personal nu sunt de acord cu introducerea acestui tip de impozit întrucât spaţiile de cazare din hotelurile noastre nu se mai ocupă nici măcar în proporţie de 40-50%. O astfel de măsură ar putea duce la închiderea spaţiilor hoteliere mai ales în oraşele mici, de provincie. Cred că ar fi o lovitură puternică dată hotelierilor care se află în oraşele cu o activitate turistică redusă. Suceava este unul dintre aceste oraşe”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Gheorghe Filipciuc, administrator Complex Zamca Suceava.
Precizăm că, prin această măsură se urmăreşte astfel lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, potrivit ministrului pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, fac evaziune fiscală.
„Nu am cum să fac evaziune fiscală, deoarece marea majoritate a camerelor din hotel le am contractate cu agenţiile de turism la care mă decontez o dată la 35-40 de zile. Am contractat 250 de agenţii de turism din ţară, aproximativ 30 dintre acestea fiind de renume”, a completat Filipciuc.
Pe de altă parte, reprezentanţii Hotelului Sonnenhof Suceava sunt de părere că impozitul forfetar bate tot în hotelierii care lucrează legal şi că îi va determina pe micii hotelieri (moteluri, cabane) să nu îşi declare corect venitul lunar.
La rândul său, şeful Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Suceava, Dan Burgheaua, s-a abţinut să facă declaraţii, cel puţin până la apariţia unui act normativ care să prevadă introducerea impozitului forfetar.
Intră acum și în grupul de