Intră acum și în grupul de
Mii de credincioşi veniţi din toate zonele ţării, au participat luni, 24 iunie, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu prilejul hramului lăcaşului de cult.
Slujba a fost oficiată de un sobor de 30 de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen Suceveanul, IPS Teodosie Tomitanul și PS Macarie.
Până luni dimineaţă, aproximativ 12.000 de pelerini s-au rugat la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, scoasă încă de duminică într-un baldachin în curtea mănăstirii. Oamenii s-au închinat pentru sănătate şi iertarea păcatelor.
Conform tradiţiei, în noaptea dinaintea acestei sărbători, sute de pelerini veniţi din toate colţurile României, îndeosebi din Maramureş, au dormit sub zidurile mănăstirii. Parte dintre aceştia au impresionat prin faptul că luni s-au îmbrăcat în frumoasele costume tradiţionale, specifice zonei lor de provenienţă.
La Sfînta Liturghie oficiată luni, au asistat şi oficialităţile sucevene, reprezentate de prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, alături de consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko.
După oficierea slujbei religioase, racla cu moaştele Sfîntului Ioan cel Nou a fost purtată pe străzile Sucevei într-o procesiune în cadrul căreia au avut loc opriri în faţa principalelor biserici. Ca în fiecare an, traseul a inclus Biserica „Învierea Domnului”, „Domniţelor”, „Sf. Gheorghe”, „Sf. Dumitru”, „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” şi Biserica „Naşterea Maicii Domnului”.
Reamintim că pe parcursul celor două zile de pelerinaj la mănăstirea suceveană, autorităţile locale au amenajat un cort de prim-ajutor, iar voluntari ai Crucii Roşii din Suceava au distribuit apă participanţilor la slujba religioasă. Paramedicii au primit şi soluţionat un număr de patru cazuri în care enoriaşii acuzau stări de leşin.
Şi în acest an, primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu soţia sa, au oferit pelerinilor, în jur de cinci mii de sarmale şi sticle cu apă.
Sfântul Ioan cel Nou este protectorul municipiului Suceava, iar domnitorul Alexandru Cel Bun a adus în anul 1402 moaştele Sfântului la Suceava.
Intră acum și în grupul de