Intră acum și în grupul de
Un număr de 60 de localităţi din judeţ riscă să intre în criză financiară imediat ce se emite factura pentru plata ratei la împrumutul pentru proiectul judeţean de utilităţi, a avertizat, joi, liderul grupului PDL din Consiliul Judeţean Suceava, Vasile Ilie.
În cadrul şedinţei CJ Suceava, Vasile Ilie, care este şi prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Suceava, a explicat că, potrivit noilor prevederi legale, autorităţile locale pot intra în criză financiară extrem de uşor dacă au obligaţii de plată restante mai mult de 90 de zile, care depăşesc 15 la sută din bugetul general „Numai când vine rata la împrumutul pentru proiectul Utilităţi şi mediu intră în criză financiară 60 de localităţi”, a spus Ilie.
El a cerut conducerii CJ Suceava să prezinte o situaţie financiară exactă a tuturor localităţilor judeţului pentru ca la rectificarea bugetară să fie alocate fonduri astfel încât să fie evitate situaţii de criză financiară sau chiar insolvenţă. Vasile Ilie a subliniat că neconstatarea crizei financiare la unităţiile administrativ-teritoriale se pedepseşte cu amendă, iar neconstatarea insolvenţei cu pedeapsă cu închisoare de la trei luni la un an.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că se aşteaptă rectificarea bugetară pentru a fi apoi propuse alocările de fonduri.
Cele 61 de primării din judeţul Suceava beneficiare ale proiectului de utilităţi au început din 2009 să achite dobânzile la credit, care se plătesc semestrial, fiecare tranşă fiind de aproximativ 3,2 milioane de euro, ceea ce a afectat bugetele acestor localităţi mai ales în condiţiile în care sumele de bani investite nu pot fi recuperate din cauză că o parte din investiţii nu sunt funcţionale.
Proiectul judeţean de utilităţi prevedea că creditul angajat să fie achitat din exploatarea investiţiilor, dar s-a înregistrat un blocaj prin întârzierea finalizării lucrărilor şi de punere în funcţiune a sistemelor de termoficare şi a reţelelor de gaze naturale prevăzute.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut în 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
Deutsche Bank a cesionat în 2011 împrumutul acordat judeţului Suceava către Erste Group Bank. În urma finanţării prin acest credit, în localităţi ale judeţului Suceava s-au făcut mai multe investiţii atât în ceea ce priveşte termoficarea cât şi aducţiuni de reţele de gaze naturale.
Intră acum și în grupul de