Intră acum și în grupul de
La aceasta intalnire a participat si ministrul delegat Vasile Puscas, negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, pentru a intelege exact, prin discutii directe, problemele care ar putea interveni in procesul de negociere al cotelor de lapte.
„Trebuie impreuna sa gasim solutii. Opiniile si experienta practica a dumneavoastra ne sunt foarte utile in aceasta etapa de stabilire a dosarului pentru negocierea cotelor de lapte.
Domeniul laptelui poate sa fie unul dintre punctele noastre forte in viitoarea piata europeana. Dar ca sa putem argumenta acest lucru avem nevoie de exemple clare de reusite in acest sens, exemple de producatori sau procesatori care s-au adaptat cu succes cerintelor Uniunii Europene si care au reusit pe piata interna si mai ales pe piata externa. Noi trebuie sa ne validam ca piata si nu doar sa intram pe piata europeana.
Cert este ca noi ne vom lupta pentru fiecare litru de lapte cu Comisia Europeana atunci cand vom negocia cotele pentru Romania.”, a declarat ministrul delegat Vasile Puscas.
Cota de lapte pe care Romania a solicitat-o Comisiei Europene este de cinci miliarde de litri. Aceasta cota se calculeaza strict in termeni de piata, adica nu este inclus in aceasta cota decat laptele destinat comercializarii (productia marfa). Din aceasta categorie face parte laptele procesat (lapte crud livrat de producator unitatilor specializate autorizate si cu licenta de functionare) si laptele livrat pe piata libera (lapte vandut direct de producatori in pietele organizate, controlate sanitar veterinar sau direct din propria exploatatie). Este exclus din cota de lapte autoconsumul si laptele tehnologic (lapte consumat de vitei, de la fatare, pana la intarcare – pana la 3 luni – acesta fiind in medie de 6-8 litri pentru fiecare vitel intr-o zi).
„Capitolul Lapte este poate cel mai complex in sensul negocierilor pe care le vom avea cu Uniunea Europeana si asta pentru ca implica, in acelasi timp, doua particularitati distincte. Una ar fi cantitatea efectiva si a doua ar fi calitatea laptelui. Din pacate, in ceea ce priveste calitatea, avem probleme pentru ca doar 22% din productia de lapte corespunde cerintelor Uniunii Europene.
Exista posibilitatea sa obtinem o cota mai mare decat ne permite calitatea in acest moment. O medie a parametrilor de calitate ar fi de 1 milion de germeni si 600.000 de celule somatice iar standardele europene sunt de 100.000 de germeni si de 400.000 de celule somatice. Uniunea Europeana nu face rabat de la calitate. Orice cantitate de lapte care nu va respecta rigorile de calitate nu va fi acceptata, nu va putea fi comercializata. Iar acest lucru trebuie foarte bine sa il inteleaga producatorul pentru ca, indiferent de cota pe care o va primi, calitatea laptelui este cea in functie de care se va stabili cat va putea comercializa producatorul respectiv.”, a precizat secretarul de stat Valeriu Steriu.
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului a elaborat un proiect de act normativ pentru aprobarea Programului de actiuni de imbunatatire a calitatii si salubritatii laptelui materie prima desfasurat in doua etape: 2004 – 2007 si 2007 – 2010.
Tot pentru controlul calitatii laptelui materie prima, in acest an vor fi dotate 14 Directii Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor cu mijloace auto echipate cu aparatura de laborator (va permite extinderea controalelor la producatori), alte 8 Directii Veterinare cu echipamente performante de laborator (pentru analiza rapida a numarului total de germeni si celule somatice) si se vor organiza instruiri cu reprezentantii asociatiilor profesionale pentru difuzarea informatiilor privind strategia de imbunatatire a calitatii laptelui.
Daca nu au insistat asupra nivelului cotei de lapte propusa de Ministerul Agriculturii, reprezentantii asociatiilor si organizatiilor din industria laptelui au discutat despre posibilitatile de acoperire a acestei cote si mai ales despre introducerea unor acte normative de sustinere a producatorilor si procesatorilor – pret minim garantat pentru laptele care indeplineste conditiile de calitate, credite pe termen lung cu dobanzi minime, interzicerea livrarii sau comercializari laptelui de proasta calitate. Totodata au solicitat sprijin financiar mai mare pentru zootehnie si acordarea subventiilor doar pentru fermele medii sau mari si pentru acei procesatori care au o sansa in perspectiva integrarii.
Printre tarile care vor adera in acest an la Uniunea Europeana si cu experienta in sectorul „Lapte”, Polonia a obtinut o cota de lapte de 8,9 miliarde litri, Cehia de 2,6 miliarde litri si Ungaria de 1,9 miliarde litri. Niciuna dintre aceste tari nu a obtinut cota solicitata, fiecare obtinand cu 36% (Polonia), cu 17% (Cehia) sau cu 33% (Ungaria) mai putin.
Intră acum și în grupul de